ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ - Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ - Κατηγορία ΜΕΛΕΤΗ

Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ
ΜΕΘΟΔΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ

Συγγραφέας: ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ
Εκδόσεις: ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Σελίδες: 360
Τιμή: 50.00
Κατηγορία: ΜΕΛΕΤΗ
Έτος έκδοσης: 1967
Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΓΕΩΡΓΑΛΑΣ (Εκδόσεις ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ


Ο Γεώργιος Γεωργαλάς είναι ένας άνθρωπος που εκτός από ένα πλούσιο συγγραφικό έργο έχει να παρουσιάσει και ένα πολύ ενδιαφέρον παρελθόν. Από μικρός ασχολήθηκε πολύ ενεργά με την πολιτική αγωνιζόμενος στο στρατόπεδο του κομμουνισμού. Εκεί γνώρισε καλά τα πάντα σχετικά με την προπαγάνδα, εφόσον εργάστηκε και στο τμήμα προπαγάνδας των κομμουνιστών. Γρήγορα κατάλαβε όμως ότι υπήρχαν πολύ σοβαρά προβλήματα με την ίδια την θεωρία του κομμουνισμού. Ότι δηλαδή δεν εφαρμόστηκε πουθενά με επιτυχία ο κομμουνισμός όχι λόγω των εξωτερικών συνθηκών, αλλά επειδή είναι προβληματικός ο ίδιος σαν θεωρία και άρα όπου και να εφαρμοζόταν δεν θα μπορούσε ποτέ να λειτουργήσει σωστά. Έκτοτε αφιέρωσε την ζωή του στο να προωθεί τον διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό και να καταπολεμάει τον κομμουνισμό.

Κατά συνέπεια όταν στο βιβλίο του αναφέρεται στην προπαγάνδα, συνήθως αναφέρεται στη κομμουνιστική προπαγάνδα. Αυτό είναι λογικό, δεδομένου του βίου του, καθώς τα περισσότερα παραδείγματα που παραθέτει είναι παραδείγματα κομμουνιστικής προπαγάνδας. Φυσικά το βιβλίο έχει θέμα την ίδια την προπαγάνδα γενικά, αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είχε τον τίτλο «Η Κομμουνιστική Προπαγάνδα» ή «Η εφαρμογή της προπαγάνδας από τους κομμουνιστές» ή κάτι παρόμοιο. Υπάρχουν βέβαια και παραδείγματα από άλλους χώρους, π.χ. από την ναζιστική Γερμανία και από άλλες χώρες. Ευρωπαϊκές και μη. Το βιβλίο αυτό εξετάζει τα είδη προπαγάνδας, τις μεθόδους προπαγάνδας, τα μέσα προπαγάνδας, τους τρόπους καταπολέμησης της προπαγάνδας του αντιπάλου και γενικά οτιδήποτε έχει να κάνει με την προπαγάνδα.

Η πιο χρήσιμη προσφορά αυτού του βιβλίου είναι ότι μας μαθαίνει να αναγνωρίζουμε την προπαγάνδα και να την αντιμετωπίζουμε. Μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί για την χρησιμότητα του προσόντος αυτού δεδομένου ότι οι εποχές έχουν αλλάξει (από την εποχή που είχε γραφτεί το βιβλίο) και η προπαγάνδα είναι πλέον περιορισμένη. Αυτό είναι μεγάλο λάθος επειδή δεχόμαστε πολύ περισσότερη προπαγάνδα από όσο νομίζουμε. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι βομβαρδιζόμαστε από συνεχή προπαγανδιστικά μηνύματα. Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση χρησιμοποιεί προπαγάνδα για να πετύχει τους δικούς της σκοπούς. Έχοντας διαβάσει το διαφωτιστικό αυτό βιβλίο του Γεωργίου Γεωργαλά θα μπορέσετε να το διαπιστώσετε αυτό και από μόνοι σας. Για παράδειγμα, όταν η κυβέρνηση διαρρεύσει ότι σκοπεύει να επιβάλλει νέους μεγάλους φόρους και τελικά επιβάλει μικρούς φόρους, τότε οι πολίτες μένουν ευχαριστημένοι και από πάνω, ενώ αν είχαν ακούσει εξ αρχής για μικρούς φόρους θα διαμαρτύρονταν. Αυτή είναι καθαρά μία προπαγανδιστική τεχνική. Γενικώς, διαβάζοντας τα παραδείγματα του βιβλίου θα σας έρθουν στο μυαλό πολλά περιστατικά από την καθημερινότητά μας.

Ένα από τα πράγματα που μου έκαναν μεγάλη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η κομμουνιστική προπαγάνδα εξακολουθεί, μετά από τόσα χρόνια, να εφαρμόζει επακριβώς τις τακτικές που περιγράφει πριν από τόσες δεκαετίες ο Γεώργιος Γεωργαλάς. Αυτό και μόνο δείχνει το υψηλό επίπεδο της γνώσης που διέπει τα κείμενα αυτά. Όταν για παράδειγμα βλέπεις τον τρόπο που σε προσεγγίζει κάποιος κομμουνιστής, τα θέματα που ανοίγει και τον τρόπο με τον οποίο τα θίγει, σου έρχονται αυτομάτως στο μυαλό τα λόγια του Γεωργαλά. Αναρωτιέται κάποια στιγμή ο συγγραφέας, και εμείς μαζί, πώς γίνεται να μην βλέπουν οι άνθρωποι ότι όλες οι προβλέψεις του κομμουνισμού έχουν αποτύχει. Ο κομμουνισμός προέβλεπε συνεχή εξαθλίωση του εργάτη κι όμως το επίπεδο ζωής σήμερα δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που υπήρχε όταν γίνονταν οι προβλέψεις αυτές. Ο κομμουνισμός διακήρυττε ότι η πτώση του καπιταλισμού είναι μοιραία (κάποτε; πότε;;) κι όμως, μέχρι και η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε αλλά ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει.

Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του βιβλίου είναι ότι μας μαθαίνει πώς να αντιμετωπίζουμε την προπαγάνδα, ποια είναι δηλαδή τα αδύνατα σημεία της. Η βασικότερη αδυναμία της προπαγάνδας είναι ότι απευθύνεται σε αμόρφωτες μάζες ανθρώπων. Κατά συνέπεια διαπιστώνουμε ότι η καλύτερη άμυνα ενάντια σε οποιαδήποτε προπαγάνδα είναι η μόρφωση, μία έννοια τόσο παρεξηγημένη στην ελληνική κοινωνία, και άρα μπορούμε εύκολα πλέον να καταλάβουμε γιατί το επίπεδο της μόρφωσης στην χώρα μας διαρκώς φθίνει. Η προπαγάνδα μισεί και τρέμει το σκεπτόμενο άτομο αλλά και γενικότερα το άτομο. Θέλει μάζες και όχι άτομα.

Σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να διαβάσετε το βιβλίο αυτό, καθώς θα σας κάνει να αλλάξετε τρόπο σκέψης και να τα βλέπετε όλα υπό άλλο πρίσμα, να βλέπετε με περισσότερη διαύγεια. Το βιβλίο αυτό είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας ενάντια στους τόνους προπαγάνδας που δεχόμαστε καθημερινά, η οποία προπαγάνδα σκοπό έχει να μας χρησιμοποιεί προς όφελος των συμφερόντων του εκάστοτε ισχυρού.


Κριτήρια Αξιολόγησης

Εμφάνιση:
Η εμφάνιση είναι ανάλογη της παλαιότητας της έκδοσης, δηλαδή λιτή. Στο βιβλίο δεν περιλαμβάνονται καθόλου φωτογραφίες.

Ευκολία ανάγνωσης:
Το βιβλίο είναι σχετικά πυκνογραμμένο σε έννοιες και συνεπώς απαιτεί την συγκέντρωση του αναγνώστη. Δεν είναι το βιβλίο που θα πάρετε μαζί στην διακοπές σας για χαλάρωση αλλά το μεγάλο του ενδιαφέρον αντισταθμίζει κάπως την κατάσταση. Η χρήση της γλώσσας είναι σχετικά απλή και κατανοητή. Σημειώστε ότι το βιβλίο είναι γραμμένο σε πολυτονικό φυσικά σύστημα, αλλά αυτό δεν ενοχλεί καθόλου τον αναγνώστη.

Μέγεθος:
Είναι αρκετά μεγάλο, κανονικών διαστάσεων και αποτελείται από 360 σελίδες. Η γραμματοσειρά είναι αυτή που έχουμε συνηθίσει σε όλες τις παλαιές εκδόσεις.

Μηνύματα:
Γενικά δεν μπορείς να αμυνθείς ενάντια σε κάτι όταν δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται. Εδώ ακριβώς έγκειται η χρησιμότητα του βιβλίου αυτού που μας μαθαίνει τα πάντα για την προπαγάνδα ώστε να μπορούμε να την αναγνωρίζουμε και να την αποκρούουμε. Βέβαια η προπαγάνδα είναι στην ουσία η διάδοση ιδεών, οπότε δεν είναι απαραιτήτως αρνητική. Η Μαύρη προπαγάνδα όμως ή η Φαία είναι βλαβερά είδη προπαγάνδας τα οποία θα θέλαμε να μπορούμε να τα αποφεύγουμε. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για το πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η κομμουνιστική προπαγάνδα.

Τεκμηρίωση:
Ο συγγραφέας φαίνεται ότι έχει διαβάσει πάρα πολύ στην ζωή του και στο βιβλίο αυτό ενσωματώνει όλη την γνώση και την εμπειρία που έχει αποκομίσει. Τα παραδείγματα που παραθέτει είναι παρμένα από τις πιο επίσημες πηγές του κομμουνισμού: επιστολές, ομιλίες, άρθρα, και βιβλία των μεγαλυτέρων θεωρητικών του κομμουνισμού.

Πρωτοτυπία:
Κατά έναν πολύ περίεργο τρόπο δεν έχω συναντήσει άλλο βιβλίο της ελληνικής βιβλιογραφίας με θέμα την προπαγάνδα (αν εξαιρέσω ένα βιβλίο σε στυλ τεύχος περιοδικού με θέμα την προπαγάνδα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που ήταν εξ ίσου ενδιαφέρον). Αυτό σε συνδυασμό με την σοβαρότητα του συγγραφέα καθιστούν το βιβλίο αυτό ένα από τα σημαντικότερα βιβλία που οφείλει να διαβάσει κανείς στην ζωή του, ιδίως αν θέλει να είναι υπεύθυνος πολίτης και να μην άγεται και φέρεται από την προπαγάνδα του καθενός.

Διαχρονικότητα:
Αυτό είναι ένα από τα βιβλία που δεν παλιώνουν, θα είναι πάντοτε τόσο επίκαιρο όσο την ημέρα που γράφτηκε. Θα είναι πάντοτε χρήσιμο διότι πάντοτε θα εξασκείται προπαγάνδα (για παράδειγμα από το ΚΚΕ) και κάποιοι θα θέλουν να ενημερωθούν για να προστατευτούν. Κάποιοι άλλοι θα θέλουν να κάνουν την δική τους προπαγάνδα ενώ άλλοι θα θέλουν να αντιμετωπίσουν την προπαγάνδα εναντίον τους.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ από τον/την χρήστη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

07-06-2013 : Ο/Η Δημήτρης ([email protected]) είπε...
Εχω διαβάσει 5 βιβλία του κυρίου Γεωργαλά και έχω μείνει άφωνος από υψηλό επίπεδο πληροφόρησης και σκέψης. Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ είναι το πιό συγκλονιστικό, ενώ τα άλλα είναι απερίγραπτης εγκυκλοπεδικής, ιστορικής και κοινωνιολογικής μόρφωσης.
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

09-01-2011 : Ο/Η ΝΙΚΗ ([email protected]) είπε...
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΣΥΓΓΡΑΜΑ , ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥ ΣΠΑΝΙΑ , ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΙΣΩΣ ΔΙΕΘΝΩΣ.

Η ΜΟΝΗ ΜΟΥ ΑΝ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΕ ΕΝΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΒΑΡΒΑΡΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΔΗΛ. ΚΥΡΙΩΣ ΤΥΠΟΥ
*Κ.Κ.Ε=Κ.Κ.Ε-ΕΣ.=ΠΑΣΟΚ=ΚΤΗΝΗ
1)Η.Π.Α=ΚΤΗΝΗ 2)Ε.Ε=ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ
*ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ=ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΟΙ καιΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ.
3) ΝΕΑ Ν.Δ.=ΚΤΗΝΗ & ΚΑΘΙΚΙΑ
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

30-12-2010 : Ο/Η ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΑΛΤΣΙΔΗΣ ([email protected]) είπε...
ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΕΩΡΓΑΛΑ,ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΗΠΑΡΟΣΙΑΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΛΑΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΚΚΑΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΩΣ ΤΟΝ ΠΙΘΑΝΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΕΣΑ Σ ΑΥΤΟ
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το Άγνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική