ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ - Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ

Συγγραφέας: ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ
Εκδόσεις: ΙΩΛΚΟΣ
Σελίδες: 170
Τιμή: 13.50
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2011
ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ


Πάντα χαίρομαι όταν γράφω κριτική για ένα βιβλίο που μου άρεσε, αλλά στην περίπτωση αυτή χαίρομαι διπλά. Ο λόγος είναι ότι ο συγγραφέας, Κώστας Βελούτσος, είναι ένας πιστός φίλος της Βιβλιοκριτικής. Είχα λοιπόν την ευκαιρία να διαβάσω το βιβλίο Σεργιάνι στη Ζωή πριν ακόμα εκδοθεί και δεν είχα καμμία αμφιβολία ότι θα εκδοθεί, καθώς πρόκειται για ένα πραγματικά αξιόλογο βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κανείς.

Το πρώτο πράγμα που μου άρεσε είναι ότι η υπόθεση βασίζεται σε καθημερινά ανθρώπινα πάθη και διλήμματα. Στην εποχή του εντυπωσιασμού που διανύουμε οι περισσότεροι νομίζουν ότι τα εξαιρετικά απίθανα και τραβηγμένα σενάρια είναι αυτά που μπορούν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού, σε μία προσπάθεια να ξεχωρίσουν. Αυτό είναι λάθος. Αποδεικνύεται ιστορικά ότι είναι λάθος, καθώς όλα τα μεγάλα έργα (βιβλία, παραστάσεις, κτλ) είναι βασισμένα σε απλές και διαχρονικές ιδέες. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο τα έργα αυτά είναι και διαχρονικά, διότι μιλάνε πάντα στην ψυχή του ανθρώπου.

Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι πολύ καλά σκιαγραφημένοι, ο καθένας με τον δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να νιώθεις στο τέλος ότι τους γνωρίζεις, όπως συμβαίνει σε κάθε καλό μυθιστόρημα. Η πλοκή μετατοπίζεται από το παρόν στο παρελθόν και αντίστροφα, κάτι που είναι λίγο ριψοκίνδυνο, αλλά απαραίτητο λόγω του σεναρίου. Παρόλο που η τεχνική αυτή τελικά αποδίδει πολύ καλά στην συγκεκριμένη περίπτωση, έχει ένα μικρό μειονέκτημα. Αυτό είναι ότι ο συγγραφέας αναγκάζεται να εισάγει πολλούς χαρακτήρες στην αρχή του βιβλίου, ενώ η μεταξύ τους σχέση δεν είναι ακόμη γνωστή στον αναγνώστη. Πάντως σε καμμία περίπτωση δεν δυσανασχετείς, καθώς η αφήγηση ρέει ευχάριστα.

Το τέλος μου άρεσε πολύ καθώς ήταν πολύ συναισθηματικό και αρκετά στενάχωρο, όπως ήταν αναμενόμενο. Ομολογώ πάντως ότι δεν κατάλαβα σε μερικά σημεία πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μεταξύ των χαρακτήρων του βιβλίου. Ο συγγραφέας προφανώς αφήνει κάποιο περιθώριο για την φαντασία του αναγνώστη, κάτι που ίσως τελικά να είναι καλό. Βέβαια, για να είμαι απολύτως ειλικρινής, μου έκανε τεράστια εντύπωση η έλλειψη επιμονής της Μαρίας στην σκηνή που συνάντησε την Βασιλική, κάτι που δεν θεώρησα πολύ ρεαλιστικό δεδομένων των συνθηκών. Ίσως εκείνο να ήταν το μοναδικό σημείο του βιβλίου που χρειαζόταν λίγο φινίρισμα με μία πειστική δικαιολογία.

Κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ είναι ότι ο συγγραφέας συχνά μας μεταφέρει κάποια λαϊκά έθιμα και συνήθειες κατά την διάρκεια της αφήγησης. Μάλιστα το κάνει με έναν τρόπο αυθεντικό, που σου δίνει να καταλάβεις ότι τα έχει βιώσει και ο ίδιος προσωπικά, κάτι που ζωντανεύει ακόμα περισσότερο την ιστορία στο μυαλό σου ενώ διαβάζεις το βιβλίο.


Κριτήρια Αξιολόγησης

Εμφάνιση:
Η εμφάνιση και η ποιότητα της έκδοσης αυτής είναι αρκετά ικανοποιητική.

Ευκολία ανάγνωσης:
Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και ενδιαφέρον. Η γλώσσα είναι λιτή, αρκετά καλή και εύκολη. Θα το έχετε διαβάσει μέσα σε ένα απόγευμα.

Μέγεθος:
Σε κανονικές διαστάσεις, το βιβλίο αποτελείται από λίγες (170) σελίδες. Είναι αραιογραμμένο με μέγεθος γραμματοσειράς που ξεκουράζει το μάτι.

Μηνύματα:
Μου άρεσε το δίδαγμα ότι μία επιλογή μπορεί να αλλάξει τελείως την ζωή σου, επειδή είναι κάτι πολύ αληθινό. Καλή εντύπωση μου έκανε και η ηθοπλαστική πλευρά του βιβλίου, αφού περνάει το μήνυμα ότι η παραβίαση των ηθικών κανόνων μας μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Τεκμηρίωση:
’τοπο

Πρωτοτυπία:
Η συνεχής μετατόπιση μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος είναι αρκετά ασυνήθιστη. Σε μερικούς ίσως να μην αρέσει, αλλά σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση, όπου η ιστορία απλώνεται σε μία περίοδο αρκετών ετών, είναι αναγκαία. Εάν δεν υπήρχε αυτό το μπρος-πίσω η πλοκή δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ενδιαφέρουσα.

Διαχρονικότητα:
Παρόλο που όταν ξέρεις την υπόθεση ενός μυθιστορήματος δύσκολα το ξαναδιαβάζεις, νομίζω ότι το συγκεκριμένο βιβλίο θα το διάβαζα ξανά ευχάριστα μετά από λίγο καιρό.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ από τον/την χρήστη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Σε ένα νησί του Αιγαίου, ένα παιδί εξαφανίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ανάστατοι οι κάτοικοι το αναζη... ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ


Σε ένα νησί του Αιγαίου, ένα παιδί εξαφανίζεται κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Ανάστατοι οι κάτοικοι το αναζητούν. Μάταια όμως...

Μία οικογένεια από την Ελλάδα αποφασίζει να μεταναστεύσει στο Περθ της Αυστραλίας για μια καλύτερη ζωή.

Μια νέα κοπέλα, η Μαρία, που προσπαθώντας να πραγματοποιήσει τα όνειρά της, εγκλωβίζεται σε ένα μυστικό που για οποιαδήποτε άλλη γυναίκα αποτελεί το μεγαλύτερο αγαθό.

Και κάπου εκεί ο Φράνσις κι ο Μιχάλης.

Το κοινό σημείο και των τριών, η αγάπη και ο έρωτας. Συναισθήματα που δυστυχώς μετατρέπονται σε άρρωστο πάθος και ανελέητη εκδίκηση.

Απλοί άνθρωποι, που προσπαθούν να ισορροπήσουν, υπακούοντας άλλοτε στην καρδιά και άλλοτε στην λογική. Κάπου, όμως, χάνουν στο ζύγι και οι ρόλοι αλλάζουν. Οι θύτες γίνονται θύματα και το "Σεργιάνι στη ζωή" φέρνει πίκρα και λύπη. Οπισθόφυλλο ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΚΩΣΤΑΣ Ν. ΒΕΛΟΥΤΣΟΣ (Εκδόσεις ΙΩΛΚΟΣ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

13-12-2012 : Ο/Η Γ.Παναγιωτακόπουλος ([email protected]) είπε...
Ενα πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο βιβλίο που σε συναρπάζει από την πρώτη του σελίδα.Πολλά συγχαρητήρια στον πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα,που σίγουρα θα προχωρήσει στους συγγραφικούς του δρόμους.
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το Άγνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική