ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ - Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΟ ΝΗΣΙ

Συγγραφέας: VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ
Εκδόσεις: ΔΙΟΠΤΡΑ
Σελίδες: 501
Τιμή: 18.23
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2007
ΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


Το Νησί είναι αδιαμφισβήτητα το πιο δημοφιλές βιβλίο της περασμένης χρονιάς. Πρόκειται για ένα βιβλίο που έχει πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως (τα δικαιώματα του βιβλίου έχουν πουληθεί σε 22 χώρες) και στην Ελλάδα έφτασε να γυριστεί τηλεοπτική σειρά, ενώ ήταν περίπου για έναν χρόνο στα δέκα πρώτα σε πωλήσεις. Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου θα διαβάσετε τα διθυραμβικά σχόλια που έχουν γράψει για Το Νησί γνωστοί Έλληνες δημοσιογράφοι και πολιτικοί, όπως ο Φώτης Κουβέλης και η Μαρία Δαμανάκη. Συνήθως έχω δισταγμούς όταν πρόκειται για βιβλία που έχουν τόση μεγάλη προβολή από τα Μέσα, αλλά στην περίπτωση αυτή η προβολή ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Η υπόθεση του βιβλίου εξελίσσεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νησί της Σπιναλόγγα, όπου εξόριζαν τους λεπρούς από όλη την Κρήτη. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι μια τόσο τραγική ιστορία αποτελεί εξαιρετικά πρόσφορο έδαφος για ένα μυθιστόρημα. Το βιβλίο καταφέρνει να σε κρατάει σε αγωνία καθώς ο θάνατος αργά αργά πλησιάζει τους πρωταγωνιστές. Γνωρίζουμε βέβαια ότι η θεραπεία για την λέπρα τελικά ήρθε, αντίθετα με τους ανθρώπους εκείνης της εποχής που την θεωρούσαν ανίατη νόσο, αλλά η αγωνία έγκειται αλλού: στο ποιοι από τους χαρακτήρες του βιβλίου θα προλάβουν να σωθούν και ποιοι θα πεθάνουν. Το βιβλίο θέτει έμμεσα και κάποια γνωστά ηθικά διλήμματα, όπως αυτό της ευθανασίας, με αφορμή κυρίως κάποιες περιπτώσεις που αναφέρονται όπου λεπροί αυτοκτονούν. Φαντάζεστε να αυτοκτονούσε κάποιος λίγο πριν ανακαλυφθεί το φάρμακο για την λέπρα, πιστεύοντας ότι ποτέ δεν θα βρισκόταν το φάρμακο για αυτήν την πανάρχαια νόσο, όπως πίστευαν τότε οι άνθρωποι;

Η Βρετανίδα Βικτώρια Χίσλοπ είναι μια αξιόλογη συγγραφέας που γράφει πολύ ζωντανά και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες του βιβλίου με τέτοιον τρόπο που νιώθεις ότι γνωρίζεις καιρό. Καταφέρνει να κάνει την πλοκή ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πατώντας πάνω σε ένα πραγματικό και τραγικό γεγονός, αυτό της λέπρας, εμπλουτίζοντάς το επιτυχώς με τα ανθρώπινα πάθη και τις ανησυχίες, και τοποθετώντας το χρονικά στην περίοδο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου (κάτι που όμως δεν επηρεάζει πολύ την πλοκή). Χαρακτηριστικό είναι ότι παρόλο που το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο, διαβάζεται ευχάριστα και γρήγορα. Βέβαια η Βικτώρια Χίσλοπ δεν είναι ξένη στον γραπτό λόγο, αφού είναι έμπειρη δημοσιογράφος που αρθρογραφεί για γνωστές βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά. Σε κάθε περίπτωση αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη προσωπική επιτυχία για την ίδια ότι το πρώτο της βιβλίο γνώρισε τόση επιτυχία (Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα - British Book Awards).

Ένα από τα λιγότερα εμφανή πράγματα που μου άρεσαν στο βιβλίο είναι ο τρόπος που το παρελθόν μας επηρεάζει τις επιλογές μας και μας δίνει τα κατάλληλα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις. Η Αλέξις είναι μια νεαρή κοπέλα που βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι στην ζωή της και αντλεί τελικά την εμπειρία και την δύναμη από το παρελθόν για να επιλέξει τον δρόμο της. Και καθώς η Αλέξις ξεκινάει να ψάχνει για να μάθει για το παρελθόν της οικογενείας της ξεκινάει να ξετυλίγεται και η πολύπαθη ιστορία της Σπιναλόγγα. Φυσικά η ιστορία είναι συγκινητική και σε κάποια σημεία οι πιο ευαίσθητοι αναγνώστες σίγουρα θα χύσουν αρκετά δάκρυα. Η θλίψη, η απόγνωση, αλλά και η αγάπη και η ελπίδα είναι αισθήματα που ξεχειλίζουν τις σελίδες του βιβλίου και αγγίζουν την ψυχή. Δικαίως Το Νησί έχει χαρακτηριστεί ύμνος για την ζωή.

Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που το νησί έγινε τόσο δημοφιλές στην χώρα μας είναι επειδή προβάλει μια πτυχή της ιστορίας μας που δεν ήταν καθόλου γνωστή στον πολύ κόσμο. Μια ιστορική πραγματικότητα που μας φαντάζει τόσο ακραία, ώστε μας φαίνεται σαν μακρινό παραμύθι, κάτι που δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι κάποτε υπήρξε. Το Νησί έχει φυσικά και μια επιπλέον σημασία για εμάς τους Έλληνες, λόγω της τουριστικής προβολής που εξασφαλίζει για την χώρα μας και ιδίως για την Κρήτη. Κάποιοι μιλάνε για νέο Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι, και μάλλον δεν έχουν άδικο, αφού ακόμα και το νησάκι της Σπιναλόγγα που όλοι προσπερνάγανε αδιάφορα έχει αναδειχθεί σε αξιοθέατα της περιοχής που οι τουρίστες θέλουν να δουν.


Κριτήρια Αξιολόγησης


Εμφάνιση:
Η εμφάνιση και η ποιότητα της έκδοσης αυτής είναι ικανοποιητική.

Ευκολία ανάγνωσης:
Παρόλο που το βιβλίο είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, διαβάζεται σε μερικά μόλις απογεύματα. Αυτό οφείλεται στον απλό τρόπο γραφής και στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεδιπλώνεται κάνοντας τον αναγνώστη να μην θέλει να το αφήσει. Η συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ είναι Βρετανίδα και συνεπώς το βιβλίο έχει μεταφραστεί από τα Αγγλικά. Η μετάφραση είναι πολύ καλή και μόνο σε ένα-δύο σημείο έπιασα φράσεις που ήταν ξερή μετάφραση της αντίστοιχης αγγλικής φράσης.

Μέγεθος:
Μεγάλο μέγεθος καθώς αποτελείται από 500 σελίδες. Είναι αραιά γραμμένο με καλή γραμματοσειρά για το μάτι..

Μηνύματα:
Το Νησί έχει χαρακτηριστεί ύμνος για την ζωή. Και πράγματι ο αγώνας του ανθρώπου για επιβίωση κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες είναι συγκινητικός και μας εμπνέει. Το βιβλίο μας περνάει το μήνυμα ότι αντί να μεμψιμοιρούμε πρέπει πάντοτε να κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση μας, όπως έκαναν οι κάτοικοι της Σπιναλόγγα που κατέληξαν να ζουν καλύτερα από τους υγιείς ανθρώπους που έμεναν σε κανονικά χωριά. Επιπλέον το Νησί μας δείχνει ότι πρέπει να διατηρούμε την ελπίδα μας όσο άσχημα και να είναι τα πράγματα επειδή μπορεί απρόσμενα να βελτιωθούν, όπως και η θεραπεία για την λέπρα ήρθε αιφνίδια ενώ κανένας στην Σπιναλόγγα δεν πίστευε πότε ότι θα γιατρευόταν.

Τεκμηρίωση:
Το Νησί είναι ένα βιβλίο που βασίζεται σε ιστορικά γεγονότα. Η συγγραφέας είναι διαβασμένη όσον αφορά την περίοδο και τα γεγονότα που εξιστορεί, καθώς και τον τρόπο ζωής, τα ήθη και τα έθιμα, του τόπου μας.

Πρωτοτυπία:
Πολλοί συγγραφείς έχουν καταπιαστεί με την Ελληνική ιστορία, αλλά όλοι επιλέγουν να ασχοληθούν με τις κλασικές περιόδους που είναι πάνω κάτω γνωστές σε όλους. Η πρωτοτυπία της Βικτώρια Χίσλοπ λοιπόν έγκειται στο γεγονός ότι επέλεξε ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας μας για το βιβλίο της.

Διαχρονικότητα:
Λόγω της φύσης του βιβλίου το νησί δεν είναι από τα βιβλία που θα πιάσεις να διαβάσεις ξανά, ιδίως εφόσον γνωρίζει πώς τελειώνει η ιστορία. Σε κάθε περίπτωση Το Νησί είναι ένα βιβλίο που κοσμεί κάθε βιβλιοθήκη.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΤΟ ΝΗΣΙ από τον/την χρήστη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ό... ΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


Η Αλέξις λαχταρά να μάθει για το παρελθόν της μητέρας της, Σοφίας, που εκείνη τόσα χρόνια έκρυβε. Ξέρει μόνο ότι η μητέρα της μεγάλωσε σ' ένα μικρό χωριό της Κρήτης προτού φύγει οριστικά για το Λονδίνο. Όταν η Αλέξις αποφασίζει να επισκεφθεί την Κρήτη, η Σοφία της δίνει ένα γράμμα για μια παλιά της φίλη και της υπόσχεται πως απ' αυτήν θα μάθει την αλήθεια.

Έκπληκτη η Αλέξις, ανακαλύπτει πως η ζωή της οικογένειάς της συνδέεται άμεσα με το μικρό και εγκαταλελειμμένο νησί της Σπιναλόγκας -την πρώην αποικία των λεπρών. Μαθαίνει την ιστορία της γιαγιάς της και της μητέρας της, όπως και τη διάλυση της οικογένειάς της από την τραγωδία, τον πόλεμο και τα πάθη... Οπισθόφυλλο ΤΟ ΝΗΣΙ - VICTORIA HISLOP / ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΧΙΣΛΟΠ (Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

09-04-2016 : Ο/Η Ειρήνη Σαρρή ([email protected]) είπε...
εξαιρετικό βιβλίο.χαρη σε αυτούς τους ανθρώπους έχουμε το θαρρος για να παλεύουμε για τη ζωή μας και ξεπερνάμε κάθε εμπόδιο
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

30-03-2016 : Ο/Η Ανώνυμος είπε...
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΡΙΤΙΚΗ
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το Άγνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική