ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ - Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ - Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΜΙΧΑΗΛ
ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ

Συγγραφέας: ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ
Εκδόσεις: ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ
Σελίδες: 223
Τιμή: 16.00
Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2012
ΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ


Είχα την χαρά και την τιμή να διαβάσω το βιβλίο "Μιχαήλ - Ένα αληθινό παραμύθι του Ολύμπου" του Ανδρέα Αλμάλη αρκετά πριν εκδοθεί, καθώς ο Ανδρέας είναι χρήστης της Βιβλιοκριτικής.

Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον βιβλίο που βασίζεται στην αληθινή ιστορία του προγόνου του συγγραφέα. Μου άρεσε πολύ ο τρόπος και το ύφος γραφής του βιβλίου. Απλός και απέριττος, χωρίς να προσπαθεί να εντυπωσιάσει, με τρόπο που μιλάει στην καρδιά του αναγνώστη και του κεντρίζει το ενδιαφέρον χωρίς να τον κουράζει.

Η ιστορία του Μιχαήλ διαδραματίζεται στην περιοχή του Ολύμπου, κυρίως στο Λιτόχωρο, λίγο πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Μου έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση οι γνώσεις του Ανδρέα Αλμάλη σχετικά με την ορολογία, την γλώσσα και τον τρόπο ζωής εκείνης της περιόδου. Τα συχνά ιστορικά και γλωσσολογικά σχόλια πολλές φορές καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της σελίδας. Προφανώς ένας από τους κύριους στόχους του συγγραφέα είναι να μας δώσει μια έντονη γεύση της εποχής λίγο πριν την Επανάσταση, και το πετυχαίνει! Πραγματικά νιώθεις ότι σου περιγράφει την ιστορία κάποιος Λιτοχωρίτης των αρχών του 19ου αιώνα.

Πρόκειται για μια απλή και όμορφη ιστορία που γίνεται αρκετά συγκινητική προς το τέλος, το οποίο όμως δεν θέλω να σας χαλάσω. Ο κεντρικός ήρωας, ο Μιχαήλ, έχει έναν αρκετά ασυνήθιστο χαρακτήρα για πρωταγωνιστή. Δεν πρόκειται ούτε για κάποιον θαρραλέο ήρωα, ούτε για τετραπέρατο αεικίνητο άνδρα. Το μόνο πράγμα για το οποίο ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι η αγνότητα, η αγαθοσύνη και η καλοσύνη του. Όσο προχωράει η ιστορία τόσο μεγαλώνει και ο ίδιος ο Μιχαήλ, μαθαίνει, αγαπάει, φιλοσοφεί και χαράζει την πορεία της ζωής του με τις επιλογές του.

Η ιστορία του Μιχαήλ ξεκινάει όταν ένας μοναχός βρίσκει ένα ορφανό παιδί που επιβιώνει μόνο του στην άγρια φύση. Ο μοναχός θα του δώσει τα βασικότερα εφόδια, ένα όνομα και μια προσευχή, με την οποία θα έχει την ευκαιρία να ενσωματωθεί σε μια ανθρώπινη κοινωνία για πρώτη φορά από τότε που γεννήθηκε.

Μια όμορφη και αξιόλογη ιστορία που αξίζει να διαβαστεί, ιδίως από κάποιον που ενδιαφέρεται για την συγκεκριμένη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας.


Κριτήρια Αξιολόγησης

Εμφάνιση:
Η εμφάνιση και η ποιότητα της έκδοσης αυτής είναι αρκετά ικανοποιητική.

Ευκολία ανάγνωσης:
Το βιβλίο είναι ευκολοδιάβαστο και αρκετά μικρό. Αγνοώντας τα σχόλια, σίγουρα διαβάζεται ολόκληρο μέσα σε ένα απόγευμα.

Μέγεθος:
Το βιβλίο αποτελείται από μόλις 200 σελίδες, ενώ στο τέλος υπάρχει και ένα εκτενές εικοσασέλιδο γλωσσάρι σαν παράρτημα. Είναι αρκετά αραιά γραμμένο με άνετο μέγεθος γραμματοσειράς.

Μηνύματα:
Το βιβλίο διαπραγματεύεται τον αγώνα για τα ιδανικά και την αρετή της Ελευθερίας, κάτι που θα εμφυσηθεί στον Μιχαήλ και που συνειδητά θα επιλέξει να το υπηρετήσει για την υπόλοιπη ζωή του. Το βιβλίο αυτό με έκανε επίσης να σκεφτώ για την πρακτικά τόσο ακλόνητη αλλά θεωρητικά τόσο εύθραυστη μοίρα, αφού τόσοι άνθρωποι έχουν για πρόγονο κάποιον που θα μπορούσε κάλλιστα και σε πολλές περιπτώσεις να είχε πεθάνει.

Τεκμηρίωση:
Όπως ήδη αναφέραμε, αυτό είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα. Δηλαδή ο κορμός των γεγονότων και ο πρωταγωνιστής είναι πραγματικά, αλλά φυσικά το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας είναι φανταστικό.

Πρωτοτυπία:
Θεωρώ ότι το πιο πρωτότυπο στοιχείο του βιβλίου είναι η χρονική περίοδος όπου εξελίσσεται η ιστορία του Μιχαήλ. Οι περισσότεροι συγγραφείς θα υπέκυπταν στον πειρασμό να αφηγηθούν ηρωικές και συγκινητικές ιστορίες από την διάρκεια της Ελληνικής Επαναστάσεως, αλλά ο Ανδρέας Αλμάλης επέλεξε να περιγράψει την εποχή όπου ζυμώνεται η ιδέα της επαναστάσεως.

Διαχρονικότητα:
Ο Μιχαήλ είναι μια όμορφη ιστορία με ένα συγκινητικό τέλος αλλά, όπως με τα περισσότερα μυθιστορήματα, δεν θεωρώ ότι θα διαβάσει κάποιος το βιβλίο για δεύτερη φορά.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΜΙΧΑΗΛ από τον/την χρήστη: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία του Μιχαήλ αφηγείται την ζωή ενός ορφανού στα χρόνια της τουρκοκρα... ΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ


Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, η ιστορία του Μιχαήλ αφηγείται την ζωή ενός ορφανού στα χρόνια της τουρκοκρατούμενης Ελλάδας. Λίγο πριν και λίγο μετά την επανάσταση του 1821.

Ο Μιχαήλ δεν γεννήθηκε. Φύτρωσε από το πουθενά κάπου στους πρόποδες του Ολύμπου και στις ακτές του Ενιπέα. Κατάφερε να επιβιώσει τα δύσκολα εκείνα χρόνια βυζαίνοντας γάλα από κατσίκες. Γεννήθηκε όταν βρέθηκε στον δρόμο του ένας μοναχός που του έδωσε όνομα και του έμαθε μια προσευχή, με την οποία έγινε ο πρακτικός γιατρός του τόπου και αξιοσέβαστο μέλος της κοινωνίας του Λιτοχώρου. Προσχώρησε μικρός στο κλέφτικο της προεπαναστατικής Ελλάδας και συμμετείχε στα κινήματα της εποχής. Αιχμαλωτίστηκε κι επανήλθε στον αγώνα όταν απελευθερώθηκε.

Είναι ένας από τις χιλιάδες των αφανών εκείνων ανθρώπων που η ιστορία τους άφησε έξω από τις σελίδες της παρά το έργο τους. Υπαρκτό πρόσωπο ο ίδιος, με την ιστορία του επιβεβαιώνει τον κανόνα πως τα καλύτερα σενάρια είναι αυτά που γράφει η ίδια η ζωή από μόνη της. Οπισθόφυλλο ΜΙΧΑΗΛ - ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΛΜΑΛΗΣ (Εκδόσεις ΛΕΥΚΗ ΣΕΛΙΔΑ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

26-09-2013 : Ο/Η Αθανάσιος Αλμαλής ([email protected]) είπε...
Συμφωνώ με την κριτική. Θεωρώ παρα πολύ καλό το βιβλίο, κυρίως γιατί ο συγγραφέας αποδίδει τους χαρακτήρες - οι οποίοι μάλιστα μεγαλώνουν σε μια ιδιαίτερα δυσκολη ιστορική περίοδο - με έναν απλό και ευανάγνωστο τρόπο, με αποτέλεσμα όταν τελειώνει η ανάγνωση, ο αναγνώστης όχι μόνο δεν αισθάνεται κουρασμένος, αλλά αντίθετα ότι ήταν τιμή του που 'γνώρισε' και 'συμετείχε' στη ζωή του ήρωα και των λοιπών χαρακτήρων.
Στο συγγραφέα απευθύνω: Ανδρέα, από καρδιάς σου λέω, συγχαρητήρια!!
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το Άγνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική