ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ - ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE - Εκδόσεις ΚΨΜ - Κατηγορία ΚΟΜΙΚΣ

ΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ

Συγγραφέας: ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Σελίδες: 160
Τιμή: 10.00
Κατηγορία: ΚΟΜΙΚΣ
Έτος έκδοσης: 2013
ΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ - ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE (Εκδόσεις ΚΨΜΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ - ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE (Εκδόσεις ΚΨΜΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ - ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE (Εκδόσεις ΚΨΜΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ - ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE (Εκδόσεις ΚΨΜΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ - ΜΑΡΟ ΤΖΟΥΛΙ / MAROH JULIE (Εκδόσεις ΚΨΜ


‘’Το μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα’’, της Julie Maroh: Η ταινία ‘’Η ζωή της Αντέλ’’, όταν κυκλοφόρησε πριν 3 χρόνια και κέρδισε και τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών είχε προκαλέσει ποικίλα σχόλια με τους περισσότερους να μιλάνε για μια ιστορία καθαρού σεξ όπου στις 3 ώρες της διάρκειας της οι πρωταγωνίστριες αναλώνονται σε ένα οφθαλμόλουτρο προς τέρψιν ανδρών και γυναικών. Σαχλαμάρες, αυτή είναι η απάντηση μου σε όσους έκριναν με αυτό τον τρόπο τη ταινία. Τέτοιο συναίσθημα που να ξεχειλίζει από την οθόνη, τέτοια φυσικότητα στην υποκριτική αλλά και τέτοια χημεία μεταξύ των πρωταγωνιστών ίσως και να μην έχω ξαναδεί σε ταινία. Ποτέ λοιπόν μη κρίνεις πριν του αποτελέσματος. Πίσω όμως στα δικά μας, ελάχιστοι πιθανών να γνωρίσουν ότι η ιστορία βασίστηκε στο εικονογραφημένο κείμενο της Julie Maroh. Και κλέβει τις εντυπώσεις ακόμη μια φορά.

Η ζωή της Κλεμεντίν αλλάζει όταν συναντά την Έμμα, μια κοπέλα με γαλάζια μαλλιά που τη βοηθάει να ανακαλύψει τις πραγματικές της επιθυμίες αλλά και να αντιμετωπίσει τα επικριτικά σχόλια των άλλων. Η γνωριμία τους στιγματίζει τις ζωές και των 2.

Η ιστορία λίγο πολύ είναι γνωστή και ίσως κάποιοι αναρωτηθούν γιατί μπαίνω στο κόπο να γράψω μια κριτική για κάτι που πιο εύκολα κάποιος θα το δει αντί να το διαβάσει. Επειδή οι εικονογραφημένες ιστορίες-πέραν από τα κόμικς-εξακολουθούν να είναι από τις αγαπημένες μου, θεωρώ ότι χρειάζεται αρκετό ταλέντο να μπορέσεις να πεις μια ολοκληρωμένη ιστορία με λιγότερα λόγια, λιγότερες περιγραφές αλλά το ίδιο, έντονο συναίσθημα. Το παρόν εικονογράφημα καλύπτει και τις 3 προδιαγραφές χωρίς υπερβολές αλλά δημιουργώντας μια τόσο ζωντανή ατμόσφαιρα που βουτάς μέσα στην ιστορία και γίνεσαι κομμάτι με τη ζωή των ηρωίδων που παλεύουν για μια κοινή πορεία μακριά από αδιάκριτα βλέμματα και κοινωνικές διακρίσεις.

Το ‘’Μπλε είναι το πιο ζεστό χρώμα’’-τι όμορφος τίτλος αλήθεια-δεν είναι μια ερωτική ιστορία όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Είναι μια κοινωνική ιστορία ενηλικίωσης και με απρόβλεπτη εξέλιξη που δεν επιθυμεί να σοκάρει ή να ιντριγκάρει τον αναγνώστη με δράση και σασπένς ή only sex,όπως πολλοί καλοθελητές είπαν στην αρχή. Κάθε άλλο απ’ όλα αυτά, είναι μια ιστορία που θέλει να πει πολλά περισσότερα, θέλει να προβάλλει κοινωνικά μηνύματα, να θέσει νέες βάσεις πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις χωρίς να προβάλλει το φύλο παρά μόνο την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα των ανθρώπων. Διότι το παν είναι πώς και πόσο θα αγαπήσεις κάποιον και όχι τόσο ποιον θα αγαπήσεις-μεγάλο θέμα αυτό βέβαια που δεν είναι της παρούσης.

Εν κατακλείδι αξίζει η ιστορία της Κλεμεντίν και της Έμμα για την αλήθεια της, για το συναίσθημα που βγάζει και για την απλή και ζωντανή γραφή της. Σίγουρα μετά την ανάγνωση θα δείτε και την ταινία, δεδομένο!


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΧΡΩΜΑ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική