ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ

Συγγραφέας: ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ
Εκδόσεις: ΨΥΧΟΓΙΟΣ
Σελίδες: 752
Τιμή: 17.00
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2016
ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΡΑΛΛΗ ΜΕΤΑΞΙΑ (Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ


‘’Κάποτε στη Σαλονίκη’’:2,5 χρόνια πέρασαν.2,5 χρόνια από την ημέρα που διάβασα τη ‘’Δεύτερη Πράξη’’.2,5 χρόνια που κάθε μέρα, κάθε μέρα όμως, έψαχνα μανιωδώς στο διαδίκτυο, ρωτούσα γνωστούς και μη, κοίταζα τα ‘’υπό έκδοση’’ του Ψυχογιού μήπως υπάρχει ο νέος τίτλος της Μεταξίας Κράλλη, μήπως έχει έστω ακουστεί ότι θα κυκλοφορήσει νέο βιβλίο κάποια στιγμή. Από πουθενά φως αλλά η ελπίδα τελευταία πεθαίνει ως γνωστόν. Μέχρι που μια άγια μέρα του περασμένου Ιουλίου βλέπω ότι είναι προς έκδοση στις 6 Οκτωβρίου το καινούριο της βιβλίο με τίτλο ‘’Κάποτε στη Σαλονίκη’’. Και οι μέρες αρχίζουν να κυλούν πλέον αντίστροφα. Σαν τους φυλακισμένους που μετράνε τις μέρες της αποφυλάκισης στο τοίχο σβήνοντας μία προς μία, έτσι ακριβώς κι εγώ. Είχα βάλει στην άκρη χρήματα και πραγματικά δεν έβλεπα την ώρα να κρατήσω ακόμη μια φορά ένα βιβλίο της στα χέρια μου, να γίνω κομμάτι της ιστορίας της, να ξέρω ότι τους ήρωες της δε θα τους ξεχάσω ό,τι και να γίνει. Και τη πρώτη μέρα κυκλοφορίας του πήγα και το αγόρασα. Και το διάβασα αργά αργά, για να μη μου ξεφύγει ούτε μισή γραμμή, για να μπορέσει να χαραχτεί η ιστορία για πάντα μέσα μου. Αν τελικά ανταμείφτηκα; Ναι, και με το παραπάνω. Γιατί με το συγκεκριμένο έργο η Κράλλη αποδεικνύει ότι δεν είναι μόνο μια εξαιρετικά παραστατική και αληθινή συγγραφέας αλλά ότι μπορεί να κάνει την οποιαδήποτε συνηθισμένη ιστορία να μοιάζει μοναδική και τόσο αληθινή σα να την έχεις ζήσει εσύ, οι γονείς σου ή κάποιος άλλος συγγενής σου, σίγουρα όμως δεν είναι μια κρύα, χωρίς συναίσθημα, διεκπεραιωτική ιστορία, απλά και μόνο, στην προκειμένη περίπτωση, για να πιάσουμε και λίγο το ιστορικό υπόβαθρο .Όχι, η Κράλλη δε μένει μόνο σ’αυτό, πετυχαίνει πολλά παραπάνω.

Στη Θεσσαλονίκη του 1927 η Χριστίνα και ο Αλμπέρτο γνωρίζονται και ερωτεύονται. Ο έρωτας τους δε θα είχε κάποια διαφορά από των υπολοίπων Ελλήνων αν εκείνος δεν ήταν γιος μιας εύπορης εβραϊκής οικογένειας κι εκείνη ανιψιά του μητροπολίτη της πόλης. Τα ταραγμένα χρόνια που ακολουθούν καθώς και όλοι όσοι απαρτίζουν τον κοινωνικό τους περίγυρο θα στιγματίσουν τις ζωές τους για πάντα αλλά και θα τους δώσουν τη δύναμη να παλέψουν για όσα αγαπούν.

Αντικειμενική να είμαι δε θα μπορούσα καθαρά και μόνο γιατί είναι Μεταξία Κράλλη. Και το χειρότερο βιβλίο να γράψει αυτή η γυναίκα στα μάτια μου θα μοιάζει εξαιρετικό. Στο προκείμενο όμως, εξαρχής πίστευα ότι θα μου άρεσε γιατί κάτι από την υπόθεση, κάτι ο πρόλογος της για το πώς εμπνεύστηκε την ιστορία και φυσικά όλη η έρευνα και η βιβλιογραφία που χρησιμοποίησε, μ’έκανε να πιστεύω ότι άξιζε η αναμονή τελικά. Και άξιζε. Βέβαια κακά τα ψέματα,’’ Μια φορά κι ένα καλοκαίρι’’ και ‘’Η αγάπη φόβο φέρνει’’ δεν είναι και ούτε και περίμενα κάτι τέτοιο, άλλωστε σε ένα βιβλίο με το αντίστοιχο ιστορικό περιεχόμενο που από μόνο του αποπνέει σεβασμό θα ήταν τελείως ανούσιο και υποτιμητικό να επικεντρωθεί μόνο στο ερωτικό στοιχείο ή εν πάση περιπτώσει, να του δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα απ’ όση χρειάζεται στη παρούσα φάση. Το ερωτικό στοιχείο λοιπόν σαφώς και υπάρχει σε αυτό το ταξίδι στη παλιά Θεσσαλονίκη αλλά έχει το ρόλο που του αρμόζει και δεν ξενίζει στο σύνολο του έργου.

Πέραν όλων αυτών λοιπόν, αυτό που κάνει το βιβλίο της Κράλλη εξαιρετικό για ακόμη μια φορά είναι ότι έγραψε ένα πολυποίκιλο βιβλίο με ένα εξαιρετικό κοινωνικο-θρησκευτικό-ιστορικό υπόβαθρο, δίνοντας βάση σε όλους της τους χαρακτήρες-μαστόρισσα άλλωστε σε αυτό-εξελίσσοντας τους βήμα βήμα παράλληλα με την εξέλιξη των γεγονότων και όχι βάζοντας τους σε κάδρο, προστατεύοντας τους, μη τυχόν πάθουν κάτι αν τους αγγίξουν οι δυστυχίες! Αντιθέτως, όλοι οι χαρακτήρες της πονάνε, πληγώνουν και πληγώνονται, συγχωρούν, αντέχουν αλλά και καίγονται στη Κόλαση για πάντα. Συγκεκριμένα, μια παράγραφος στη σελίδα 644 με συγκλόνισε γιατί μέσα στην απλότητα της περιγράφει ακριβώς ό,τι αισθάνθηκαν εκείνοι οι άνθρωποι την ύστατη ώρα, ή μάλλον αυτό που πιστεύουμε ότι αισθάνθηκαν καθώς οι ίδιοι δε θα μπορέσουν ποτέ να το επιβεβαιώσουν. Το βιβλίο έχει εξαιρετικές περιγραφές, άλλες ευχάριστες κι άλλες δυσάρεστες, αλλά τόσο ζωντανές που σε βάζουν για τα καλά μέσα στην ιστορία. Δε γίνεται να μη νιώσεις κομμάτι αυτής της περιόδου, να μη δεις με άλλα μάτια τη Θεσσαλονίκη, αυτή τη τόσο ξεχωριστή πόλη που εξακολουθεί ακόμη και πολύπαθη να μαγεύει, δε γίνεται να μη νιώσεις τη δυστυχία των ανθρώπων όταν αγωνιούν για την επόμενη μέρα και την πείνα που τους κυριεύει. Θα μπορούσα να λέω κι άλλα όμως το βιβλίο με συνεπήρε τόσο που τα ξέχασα, δε πειράζει, ίσως καλύτερα, η ουσία βρίσκεται μόνο στις σελίδες του, όλα τ’άλλα περισσεύουν.

Το βασικότερο εντέλει χαρακτηριστικό του είναι ότι στις 700 σελίδες του δε πλατειάζει στιγμή, δεν υπάρχει μια περιττή περιγραφή, δεν νιώθεις ότι τραβάει απ’το τσιγκέλι τα γεγονότα και τις αντιδράσεις των ηρώων απλά και μόνο για να συγκινήσει και να γεμίσει τις σελίδες. Ίσως φαίνεται δύσκολο όμως ισχύει. Αν θα έπρεπε να το κρίνω με αντικειμενική ματιά θα έλεγα ότι είναι από τα καλύτερα μυθιστορήματα του είδους και επάξια μπορεί να χαρακτηριστεί ιστορικό. Η Μεταξία Κράλλη λοιπόν επιβεβαιώνει ότι ήρθε για να μείνει και ευχόμαστε από καρδιάς να μείνει για πάντα.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΗ ΣΑΛΟΝΙΚΗ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

28-12-2019 : Ο/Η Αριστεα Κουκουτζελη ([email protected]) είπε...
Εξαιρετική κριτική! Το βιβλίο πραγματικά όταν είδα 700 σελίδες τρόμαξα αλλά φεύγουν σαν νερό, τίποτα περιττό, καμία προσπάθεια να δείξει περίτεχνη λογοτεχνία με λέξεις, φράσεις κ περιγραφές που είναι μόνο για εντυπώσεις (σαν μερικούς ) Είναι το πρώτο της που διάβαζω και σιγουρα θα ψάξω κ τα άλλα. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα!
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

28-12-2019 : Ο/Η Αριστεα Κουκουτζελη ([email protected]) είπε...
Εξαιρετική κριτική! Το βιβλίο πραγματικά όταν είδα 700 σελίδες τρόμαξα αλλά φεύγουν σαν νερό, τίποτα περιττό, καμία προσπάθεια να δείξει περίτεχνη λογοτεχνία με λέξεις, φράσεις κ περιγραφές που είναι μόνο για εντυπώσεις (σαν μερικούς ) Είναι το πρώτο της που διάβαζω και σιγουρα θα ψάξω κ τα άλλα. Θερμά συγχαρητήρια στη συγγραφέα!
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική