ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ - ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ - Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ - Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ

Συγγραφέας: ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
Εκδόσεις: ΚΑΛΕΝΤΗΣ
Σελίδες: 242
Τιμή: 10.00
Κατηγορία: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Έτος έκδοσης: 1993
ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ - ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ - ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ - ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ - ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ - ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ (Εκδόσεις ΚΑΛΕΝΤΗΣ’Σκισμένο ψαθάκι’’, της Αλκυόνης Παπαδάκη: Δε νομίζω ότι μπορώ να κρίνω το έργο της μεγάλης Αλκυόνης Παπαδάκη καθώς θα θεωρείτο κάτι τελείως φαιδρό και άσκοπο. Γιατί τους μεγάλους λογοτέχνες τους θαυμάζεις, τους διαβάζεις εσαεί και μεταδίδεις το ταλέντο τους από γενιά σε γενιά. Και η κυρία Παπαδάκη το έχει καταφέρει θαυμάσια αυτό, πολλά χρόνια τώρα. Θυμάμαι μάλιστα, πως η αφορμή για να την γνωρίσω συγγραφικά πριν λίγα χρόνια-ντροπή μου φυσικά που δε το είχα κάνει νωρίτερα-ήταν η προτροπή μιας υπαλλήλου σε έκθεση βιβλίου που μου είπε χαρακτηριστικά ‘’αν διαβάσετε ένα βιβλίο της, θα διαβάσετε στη συνέχεια και όλα τα υπόλοιπα, δε θα αρκεστείτε μόνο σ’αυτό’’. Κι είχε πολύ δίκιο τελικά. Από εκείνη τη στιγμή άρχισα να αγοράζω τα βιβλία της το ένα μετά το άλλο, να τα διαβάζω μονορούφι και να μη ξέρω ποιο μου άρεσε περισσότερο. Κλείνω στο ότι το ‘’Σκισμένο ψαθάκι’’ είναι το πιο σκληρό, το πιο ρεαλιστικό αλλά και το πιο ανθρώπινο βιβλίο της, χωρίς να είμαι σίγουρη αν είναι το καλύτερο της, σίγουρα όμως δε το ξεχνάς ποτέ αφού το διαβάσεις.

Μια δυσλειτουργική οικογένεια που καταστρέφει ό,τι υπάρχει πλάι της. Γονείς και παιδιά που μισούν ο ένας τον άλλο και οικογενειακές καταστάσεις που σχεδόν όλοι έχουμε ζήσει. Ή μήπως όχι;

Το κυριότερο χαρακτηριστικό στα βιβλία της Παπαδάκη είναι ένας απίστευτα σκληρός ρεαλισμός, ενίοτε ακραίος αλλά πλαισιωμένος με μια λυρική γραφή τόσο παραμυθένια που είναι δύσκολο να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να συνυπάρχουν αυτά τα στοιχεία σε ένα βιβλίο. Νομίζω ότι κανείς άλλος δε θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα από την ίδια τη συγγραφέα που σε κάθε βιβλίο της σε παίρνει από το χέρι, σε γυρίζει κάποια χρόνια πίσω και σου διηγείται μια ιστορία από τη ζωή της, από τη ζωή των φίλων της, της οικογένειας της ή κάποιων γνωστών της, είναι όμως ανθρώπινες και άκρως ρεαλιστικές ιστορίες που προβάλλουν πρωτίστως την οικογένεια και τους ίδιους τους ανθρώπους μέσα από αυτές τις καταστάσεις. Το παράξενο είναι βέβαια ότι με αυτό τον σκληρό ρεαλισμό που πολλές φορές η λεκτική και η ψυχολογική βία ξεπερνάει τα όρια, συνυπάρχει κι ένας μαγικός λυρισμός με απέριττες περιγραφές και καταγραφή συναισθημάτων που σε καμία περίπτωση δε σε αφήνουν ασυγκίνητο. Αν ακόμη έχετε αμφιβολίες πώς αυτά τα 2 τόσο διαφορετικά στοιχεία ταιριάζουν μεταξύ τους, το πρώτο βιβλίο που θα βρείτε της αγαπημένης Αλκυόνης θα σας το αποδείξει.

Στη παρούσα φάση, έχουμε μακράν την πιο ακραία λεκτική και ψυχολογική ενδοοικογενειακή βία που έχω συναντήσει σε βιβλίο. Νομίζω ότι αρκετές φορές θα σταματήσετε το διάβασμα θέλοντας να πάρετε μια ανάσα από το βάρος που σας έχει πλακώσει το στήθος αλλά θέλετε και να διαβάσετε παρακάτω για να δείτε πώς θα εξελιχθεί η ζωή των ηρώων. Ένα ακόμη θετικό της στοιχείο είναι ότι τα βιβλία της έχουν κινηματογραφική πλοκή, βλέπεις τα γεγονότα μπροστά σου, βλέπεις τα πρόσωπα των ανθρώπων να γελάνε, να πονάνε, να θυμώνουν και μπαίνετε στη διαδικασία να αναρωτηθείτε αν πρέπει να συμπάσχετε μαζί τους ή δίκαια πληρώνουν το τίμημα. Αυτό είναι στη δικαιοδοσία του καθενός.

Πολλά παραπάνω δεν έχω να πω, το συγκεκριμένο βιβλίο νομίζω κρίνεται απαραίτητο για έναν σοβαρό αναγνώστη γιατί έτσι γνωρίζει και τη γραφή της συγγραφέως αλλά και μια εναλλακτική μορφή οικογενειακών καταστάσεων. Το σίγουρο είναι ότι την Αλκυόνη τη λατρεύεις από τη πρώτη στιγμή. Απλά.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΣΚΙΣΜΕΝΟ ΨΑΘΑΚΙ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

13-07-2021 : Ο/Η Χαρικλεια Μυττα ([email protected]) είπε...
1.Και η Ρόζυ φαίνεται και αυτή να είναι χαμένη μέσα στον κόσμο της. Βλέπει τις δυσλειτουργικές οικογένειες της συνονοματης γιαγιάς της,των γονιών της ,των θείων της. Θέλει να δραπετευσει αλλά το κάνει χωρίς πυξίδα σε μια αέναη περιπλάνηση χωρίς σκοπό και χωρίς έρμα.

2. Δεν αμφισβητώ το λογοτεχνικό τάλαντο της συγγραφέως και την ευρηματικότητα της αλλά θα έπρεπε να βάζει στον εαυτό της μεγαλύτερες δοκιμασίες. 3. Κάποια ορθογραφικά λάθη στην επιμέλεια του κειμένου θα έπρεπε να είχαν αποφευχθεί. 4. Σε τελευταία αναλυση, το μυθιστόρημα αφήνει τον αναγνώστη στη μέση του δρόμου.5. Ο μόνος που κάνει μια σύντομη εκτίμηση της κατάστασης αλλά όχι και αυτοκριτική είναι στο τέλος η εξομολόγηση του Ζωή στην κόρη του τη Ρόζυ...6. Και έρχομαι στην αρχή όταν έλεγα ότι στα πρόσωπα λείπει το ψυχολογικό βάθος και βάρος.
7. Δεν νομίζω ότι το έργο θα έχανε σε ρεαλισμό αν η χρήση ανοικειων εκφράσεων ήταν πιο φειδωλη. Σε όλες αυτές τις οικογένειές το υβρεολόγιο καταντά αυτοσκοπός και τρόπος επικράτησης του ενός επί του άλλου
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

11-07-2021 : Ο/Η Χαρικλεια Μυττα ([email protected]) είπε...
1.Η ψυχολογική εμβάθυνση είναι υποτυπώδης. 2. Οι ήρωες αποδιδονται σχηματικά και δεν ολοκληρώνονται ως χαρακτήρες.3. Οι διάλογοι είναι φλύαροι, κάποιες λέξεις η εκφράσεις δεν ταιριάζουν στο κοινωνικο και πνευματικό επίπεδο των προσώπων. 4.Συχνα είναι ακραίοι. Διατυπώνονται ύβρεις χωρίς να έχει δημιουργηθεί το αναγκαίο πλαίσιο.
5. Έχω την εντύπωση ότι αν το βιβλίο γυριζόταν για την τηλεόραση θα είχαμε πολλά ξεφωνητα και σπασμωδικές κινήσεις όταν το σενάριο και η δραματουργική επεξεργασία αδυνατούν να καλύψουν το κενό. 6. Η λογοτεχνία πρέπει να είναι χαμηλόφωνη και ουσιαστική. και το συναίσθημα να βγαίνει αυθόρμητα και να μην εκβιάζεται. 7.Επίσης τα αποσπάσματα από το ημερολόγιο της Ρόζυ δεν φαίνεται να δένουν με την υπόθεση.
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική