ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME) - Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ

Συγγραφέας: ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME)
Εκδόσεις: ΚΕΔΡΟΣ
Σελίδες: 264
Τιμή: 8.00
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 1998
ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME) (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME) (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME) (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME) (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ - ΤΖΟΥΝΤΙ ΜΠΛΟΥΜ (JUDY BLUME) (Εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ


‘’Αρκεί να είμαστε μαζί’’: Το βιβλίο που σημάδεψε την εφηβεία μου. Αγορασμένο κάποια στιγμή στην Γ Γυμνασίου-ούτε που θυμάμαι πλέον από πού-διαβασμένο 7 φορές εκείνη την εποχή και αποστηθισμένο μέσα στο μυαλό μου σχεδόν εξολοκλήρου μέχρι και σήμερα. Το ξαναδιάβασα τυχαία για να δω αν θα μου ξυπνήσει τα ίδια συναισθήματα και εννοείτε ότι το κατάφερε. Δε ξέρω αν είναι το καλύτερο εφηβικό βιβλίο, σίγουρα όμως είναι ρεαλιστικό και χιουμοριστικό και με άγγιξε τόσο πολύ εκείνα τα ζόρικα εφηβικά χρόνια καθώς μέσα από τις 3 ηρωίδες βρήκα και δικά μου χαρακτηριστικά ακριβώς χάρη στην αλήθεια της ιστορίας και την αμεσότητα που παρουσιάζει μέσα από την αφήγηση.

Η Στέφανι ετοιμάζεται να ξεκινήσει την Α Γυμνασίου μαζί με την καλύτερη της φίλη Ρέιτσελ αλλά και την Άλισον, τη νεοφερμένη της γειτόνισσα. Παρόλο που ζουν σε μια ήσυχη αμερικανική γειτονιά, πολλά είναι τα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους. Θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν ή θα τους κοστίσει τη φιλία τους; Η Στέφανι φυσικά πιστεύει πως ‘’αρκεί να είμαστε μαζί’’ και όλα θα πάνε καλά…

Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψω τι σημαίνει για μένα αυτό το βιβλίο καθώς η αξία του δεν είναι τόσο λογοτεχνική όσο συναισθηματική. Δεν είναι το βαρύγδουπο εφηβικό βιβλίο με τις δύσκολες σχέσεις γονέων παιδιών και τις προβληματικές καταστάσεις που πρέπει να ψάχνεις πίσω από τις λέξεις για να βρίσκεις το κρυμμένο νόημα των γεγονότων αλλά και των πράξεων των ηρώων. Από την άλλη δεν είναι και το αμιγώς παιδικό βιβλίο, βγαλμένο από ένα ροζ σύννεφο που απλά παρουσιάζει μια παραμυθένια ζωή για τους χαρακτήρες. Η Τζούντι Μπλουμ πήρε μια μέση έφηβη, με τους προβληματισμούς της, με τους πρώτους εφηβικούς έρωτες, με τα οικογενειακά και σχολικά προβλήματα και την μετέτρεψε στο alter ego κάθε αντίστοιχου κοριτσιού που θα διαβάσει αυτή την ιστορία. Πιθανόν έναν ενήλικα να μη τον κερδίσει καθόλου η ιστορία ή ο τρόπος παρουσίασης της, ένας όμως έφηβος σίγουρα θα βρει σημεία ταύτισης.

Η Στέφανι ήταν πραγματικά η αδερφή ψυχή μου όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο. Βρήκα πολλά κοινά χαρακτηριστικά και ταυτίστηκα μαζί της αρκετές φορές στη διάρκεια της ανάγνωσης, όταν προσπαθούσε να βρει λύση στα προβλήματα της. Είναι δυναμική και έξυπνη αλλά και αρκετά ευαίσθητη και, ακριβώς όπως δε θέλει να πληγώνει τους ανθρώπους γύρω της, δε θέλει να πληγώνουν και την ίδια. Δύσκολο αυτό αλλά εκείνη πάντα προσπαθεί. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες είναι εξίσου καλά δομημένοι και αληθινοί και αφήνουν το στίγμα τους στη διάρκεια της ιστορίας. Κανείς δεν είναι παράταιρος και κανείς ψεύτικος μέσα σε αυτήν. Αυτό, σε συνδυασμό με την απλή και γρήγορη γραφή της Μπλουμ, καταφέρνει και δημιουργεί ένα εξαιρετικά ευκολοδιάβαστο και απίστευτα όμορφο βιβλίο.

Όπως προανέφερα, για κάποιους ίσως φανεί τελείως παιδικό και απλό το παρόν έργο και δίκαια να πουν ότι υπάρχουν και καλύτερα του είδους. Αν όμως διαβαστεί έχοντας στο νου μας τους εαυτούς μας ως εφήβους, σίγουρα θα το δούμε με άλλη ματιά. Όλοι άλλωστε κρύβουμε πάντα μέσα μας το παιδί που κάποτε ήμασταν. Αν τυχόν το ανακαλύψετε σε κάποιο σκονισμένο ράφι, μη το προσπεράσετε!


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

16-03-2020 : Ο/Η Ξανθίππη ([email protected]) είπε...
Εξαιρετική κριτική ευχαριστούμε. Το αγαπημένο μου βιβλίο στην εφηβεία. Έχω ανακαλύψει κι άλλα υπεροχα μη μεταφρασμένα έργα της Αλλά δεν έχω καταφέρει να βρω το έργο here's to you Rachel Robinson που έχει τις ίδιες πρωταγωνίστριες γραμμενο από την πλευρά της Ρειτσελ. Μακάρι κάποια στιγμή να μεταφραστεί.
Συμφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   Διαφωνώ με αυτό το σχόλιο για το   0

Δώσε το δικό σου σχόλιοΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική