ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ - Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

Συγγραφέας: ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ
Εκδόσεις: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
Σελίδες: 408
Τιμή: 15.00
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2010
ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ (Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ (Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ (Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ (Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ - ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ (Εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ‘’Τα χρόνια της ντροπής’’: Δυστυχώς τα χρόνια του εμφυλίου ήταν ανέκαθεν μια ματωμένη σελίδα για την Ελλάδα, για πολλούς μάλιστα ακόμη χειρότερη κι από τον ίδιο τον πόλεμο. Κανείς ασφαλώς δε μπορεί να πει το αντίθετο αλλά κανείς δε μπορεί να ξέρει αν ήταν σωστά και δίκαια τα όσα έγιναν τότε. Εν πάσει περιπτώσει, δεν κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου και τα κίνητρα αυτής της κριτικής μου δεν έχουν καθόλου πολιτική χροιά. Έχουν καθαρά ανθρώπινη, κάτι που δυστυχώς έλειπε και σε εκείνα τα χρόνια και σε αυτά που ακολούθησαν, διαφορετικά ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί κάπως διαφορετικά. Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη πονεμένη σελίδα της ελληνικής ιστορίας εμπνέει ακόμη νέες ιστορίες από ταλαντούχους συγγραφείς, ένας εκ των οποίων είναι και ο Περικλής Γρίβας.

Το παρόν βιβλίο δεν είναι πολιτικού περιεχομένου, δεν κρίνει πολιτικά πιστεύω και δεν μεροληπτεί έναντι κάποιων συγκεκριμένων ομάδων. Όχι, ο συγγραφέας βαδίζει στα ίχνη του εμφυλίου αρκετά χρόνια μετά το τέλος του και φέρνει στο προσκήνιο μια σειρά από απίστευτα γεγονότα με αφορμή την άφιξη της Αγγέλικας στα πάτρια εδάφη της, όπου κανένας δε φαντάζεται την εξέλιξη τους από εκεί και ύστερα. Η εμφάνιση της Σύλβιας ταράζει ακόμη περισσότερο τα νερά και αποδεικνύει ότι τα χρόνια περνούν, ο πόνος όμως μένει.

Η ιστορία που πραγματεύεται ο συγγραφέας είναι πραγματικά συγκλονιστική, οι περιγραφές είναι εξαιρετικά σκληρές σε κάποια σημεία σε βαθμό που σε κάνει να ανατριχιάζεις, αναλογιζόμενος βέβαια ότι παρόμοια πράγματα συνέβαιναν και στην πραγματικότητα, πέραν όμως της ιστορικής αφήγησης, η ιστορία πίσω από την Ιστορία, τα αφανή πρόσωπα που πληρώνουν το τίμημα όλων όσων προηγήθηκαν, είναι αυτά που αφήνουν το στίγμα τους, αυτά που γεμίζουν τις σελίδες του βιβλίου και που σε κάνουν να μη τα ξεχνάς ποτέ. Γιατί δυστυχώς πάντα υπάρχουν αυτοί που δε ξεχνάνε, αυτοί που ο θυμός τους μεγαλώνει μέρα την ημέρα για χρόνια, χωρίς λόγο τις περισσότερες βέβαια φορές, αυτοί που καλούνται να επιλύσουν τα άλυτα θέματα τόσων χρόνων και που φυσικά οι ίδιοι δεν είναι στο ελάχιστο υπαίτιοι για όσα συνέβησαν.

Το βιβλίο είναι για πολλά ακόμη καταπληκτικό αλλά αν κάτσω να τα απαριθμήσω αφενός δε θα υπάρχει λόγος για την ανάγνωση του και αφετέρου αυτή η κριτική θα είναι ατελείωτη. Ο Περικλής Γρίβας έκανε μια εξαιρετική δουλειά για ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους και που οφείλει να είναι μάθημα ζωής σε όσους βίωσαν όλα εκείνα τα τραγικά γεγονότα. Επειδή όμως ελάχιστοι δίνουν την πρέπουσα σημασία και βαρύτητα σε εκείνα τα χρόνια, υπάρχουν κάτι τέτοια βιβλία-διαμάντια που μας την υπενθυμίζουν.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική