ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ - ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK) - Εκδόσεις BRAINFOOD - Κατηγορία ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ
ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΩΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Συγγραφέας: ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK)
Εκδόσεις: BRAINFOOD
Σελίδες: 576
Τιμή: 16.00
Κατηγορία: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2018
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ - ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK) (Εκδόσεις BRAINFOODΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ - ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK) (Εκδόσεις BRAINFOODΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ - ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK) (Εκδόσεις BRAINFOODΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ - ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK) (Εκδόσεις BRAINFOODΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ - ΜΑΡΚ ΣΑΛΛΙΒΑΝ (SULLIVAN MARK) (Εκδόσεις BRAINFOOD‘’Κάτω από τον πορφυρό ουρανό’’: Ίσως ένα από τα καλύτερα βιβλία αναφοράς στον ΒΠΠ μέσα από τα μάτια ενός νεαρού Ιταλού που έγραψε με τον τρόπο του τη δική του ιστορία στις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας. Ο συγγραφέας έχει κάνει μια απίστευτη δουλειά στο να αποδώσει γραπτά όλα μεν τα ιστορικά γεγονότα αλλά και τα συναισθήματα των ηρώων που τα βίωσαν από πρώτο χέρι, χωρίς διάθεση ωραιοποίησης ή αποφυγή καταγραφής των πιο σκληρών συμβάντων.

Ο Πίνο Λέλα λοιπόν είναι ένας συνηθισμένος Ιταλός έφηβος με όνειρα και διάθεση για τη ζωή ,που όλα όμως καταρρίπτονται όταν γίνεται ο πρώτος βομβαρδισμός του Μιλάνου. Από εκείνη τη στιγμή θα εμπλακεί με τον δικό του τρόπο στην Αντίσταση και θα καταφέρει να γίνει προσωπικός οδηγός του στενού συνεργάτη του Χίτλερ στην Ιταλία, του Χανς Λέγιερς. Ενώ λοιπόν όλοι γύρω του πιστεύουν ότι είναι ένας ακόμη Ναζί, εκείνος θα αποδείξει ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.

Δε μπορώ να πω πραγματικά κάτι αρνητικό γι’ αυτό το βιβλίο, είμαι τόσο φορτισμένη ακόμη από την ανάγνωση του που νομίζω θα μου πάρει καιρό να το ξεχάσω. Έχοντας διαβάσει πάμπολλα βιβλία για την περίοδο του πολέμου, έχοντας ακούσει ιστορίες από γνωστούς κι αγνώστους σχετικά με εκείνους τους δύσκολους καιρούς, ίσως να περίμενε κανείς ότι τίποτα πια δε συγκινεί ιδιαίτερα πάνω σε αυτό το θέμα. Ο Σάλιβαν λοιπόν κάνει τη διαφορά εστιάζοντας στον χαρακτήρα του Πίνο, δίνοντας πληροφορίες για τη ζωή και την πορεία του από το να φυγαδεύσει τους Εβραίους στην Ελβετία μέσω των Άλπεων μέχρι το να γίνει σχεδόν ο έμπιστος του Χίτλερ κι έτσι μας συστήνει ακόμη έναν από τους αφανείς ήρωες του πολέμου που όμως αποδείχθηκε πολύ πιο δυνατός και αποτελεσματικός απ’ όλα τα μυστικά όπλα μαζί. Υπάρχουν βίαιες περιγραφές σκηνών από τη μια πλευρά και στον αντίποδα, μια τόσο όμορφη καταγραφή συναισθημάτων όσων αφορά τον Πίνο και την αγαπημένη του, που δίκαια αναρωτιέσαι πώς μπορούν να συνυπάρχουν αυτές οι δύο διαφορετικές μορφές συναισθήματος μέσα στο ίδιο έργο. Κι όμως, με τη σωστή καθοδήγηση νομίζω όλα μπορούν να γίνουν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα βιβλίο που παρά τις σελίδες του κυλάει αβίαστα και μια ιστορία που σίγουρα δε ξεχνιέται, πόσο μάλλον επειδή είναι και αληθινή.

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, νομίζω ότι όλα θα τα πει η ανάγνωση του βιβλίου, ο Σάλιβαν πραγματικά έκανε μια πολύ καλή δουλειά και αποτύπωσε την ιστορία αυτού του ανθρώπου στο χαρτί, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση θα είχε μείνει στην αφάνεια, ίσως γιατί κανείς δε θα πίστευε ότι άξιζε να ασχοληθεί μαζί της. Ευτυχώς λοιπόν που εκείνος ασχολήθηκε κι έτσι έχουμε το αποτέλεσμα αυτό στα χέρια μας. Μαρκ Σάλιβαν, ευχαριστούμε.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΡΦΥΡΟ ΟΥΡΑΝΟ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική