ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ - Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ

Συγγραφέας: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ
Εκδόσεις: ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ
Σελίδες: 243
Τιμή: 11.70
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2009
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ - ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΔΑΝΔΟΛΟΣ (Εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ


‘’Ο τελευταίος κύκνος’’: Τι μπορείς να γράψεις γι’ αυτό το βιβλίο πραγματικά; Τι μπορείς να γράψεις για ένα βιβλίο που όταν το ξεκίνησα δε μπορούσα με τίποτα να φανταστώ αυτό που θα διάβαζα και θα κατάληγα να καταβροχθίζω με απίστευτη βουλιμία τις σελίδες ευχόμενη απλώς να υπήρχε ένα κεφάλαιο ακόμη. Πιστέψτε με, μου είναι πράγματι τρομερά δύσκολο να περιγράψω όσα αισθάνθηκα διαβάζοντας τη συγκεκριμένη ιστορία που είναι από τις λίγες που χαράχτηκαν στη ψυχή μου και που δε θα τη ξεχάσω ποτέ.

Είναι το πρώτο βιβλίο του Στέφανου Δάνδολου που διαβάζω αλλά μου άφησε μια τέτοια εικόνα που δε θα είναι το μοναδικό του που διαβάζω, be sure. Παρόλο που το έβλεπα για πολύ καιρό στα ράφια του βιβλιοπωλείου και σε πολύ καλή τιμή, δίσταζα να κάνω την αγορά γιατί κάτι στην υπόθεση στο οπισθόφυλλο με ξένιζε, μου φαινόταν λίγο μπερδεμένη και δεν ήξερα αν θα ήταν μια τελικά συναρπαστική ιστορία ή ένα βιβλίο που αύριο δε θα θυμάμαι και μια ιστορία που δε θα μπορέσω να τη καταλάβω. Πολύ πριν βέβαια ολοκληρώσω την ανάγνωση-αφού τελικά τόλμησα κι έκανα την αγορά-μετά βεβαιότητος ομολόγησα ότι όχι απλά δε θα καταφέρω να ξεχάσω ποτέ την ιστορία αλλά και πόσο λάθος έκανα που δεν είχα αγοράσει το βιβλίο νωρίτερα. Στερήθηκα χωρίς λόγο μια αναγνωστική απόλαυση από αυτές που κρύβονται στα κάτω ράφια των βιβλιοπωλείων και που λίγοι ανακαλύπτουν δυστυχώς .

Η ιστορία μας λοιπόν έχει να κάνει με μια ιδιόρρυθμη σχολική παρέα στη δεκαετία του ’80 με την ονομασία ‘’Τα παιδιά του μεσονυχτίου’’, τη Μάγκυ, το Φτερό και τον Σμαρ (μη ρωτάτε τι σημαίνουν τα ονόματα τους, αποκαλύπτονται όλα μέσα στην ανάγνωση) που ζουν τη κάθε μέρα της μαθητικής τους ζωής εξαιρετικά έντονα και κάνοντας σχέδια για το μέλλον ακούγοντας την αγαπημένη τους μουσική και συχνάζοντας στα στέκια τους στη Γλυφάδα όταν ο ξαφνικός ερχομός μιας νέας μαθήτριας, της Σου, φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με αφορμή τη γνωριμία τους, τίποτα δε θα είναι πια ίδιο στη ζωή τους.

Πριν αναφέρω με όσες λιγότερες λεπτομέρειες μπορώ τι με συγκλόνισε περισσότερο στο βιβλίο, πρέπει να αναφέρω το εξής: Ο Στέφανος Δάνδολος με έναν απίστευτα μαγικό τρόπο έχει καταφέρει να ζωντανέψει στο χαρτί τη μαγική εκείνη δεκαετία του ’80 που, ενώ πολλοί σήμερα σνομπάρουν, όσοι πραγματικά τη βίωσαν είναι μαθηματικά σίγουρο ότι δε θα τη ξεχάσουν ποτέ. Εγώ δυστυχώς δε τη πρόλαβα παρά μόνο στα τελειώματα, έζησα όμως εκείνα τα ανέμελα χρόνια που οι παρέες έπαιζαν το βασικό ρόλο στη ζωή των παιδιών και όχι τα tablet και το PS4,έζησα εκείνες τις ατελείωτες ποδηλατάδες από τη μία γειτονιά στην άλλη που γυρνούσαμε σπίτι μας το βράδυ χωρίς όμως οι γονείς να ανησυχούν ιδιαίτερα, που δεν είχαμε κινητά και βαράγαμε ο ένας τα κουδούνια του άλλου για να κατέβει απ’ το σπίτι, έζησα τα έντονα μαθητικά χρόνια που τα καθημερινά μικροπροβλήματα ήταν τόσο σημαντικά για μας που τα θεωρούσαμε το κέντρο του σύμπαντος μας. Αυτά ευτυχώς πρόλαβα και τα έζησα και νιώθω ευγνωμοσύνη ξέροντας ότι αυτά τα χρόνια έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και δε θα τα ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε εμείς ούτε οι νεώτεροι που δε ξέρουν πραγματικά τι χάνουν, μπορεί να μην υπήρχαν οι τεχνολογικές ευκολίες του σήμερα, είμασταν όμως τόσο ευτυχισμένοι με πολύ λιγότερα. Αυτή λοιπόν την απίστευτη ανεμελιά εκείνων των χρόνων με τα συνοικιακά μαγαζιά, τα ίσως κιτς σήμερα ντυσίματα αλλά φυσικά και τις απίστευτες μουσικάρες - άλλο μεγάλο κεφάλαιο αυτό - ο Στέφανος Δάνδολος την έχει μεταφέρει στο χαρτί με τόσο εντυπωσιακό τρόπο που ακόμη κι η ιστορία να μη σ’ αγγίξει-λέμε τώρα-δεν υπάρχει περίπτωση να μη νιώσεις ότι μεταφέρθηκες νοερά σε εκείνη την εποχή. Αν μη τι άλλο, μόνο και μόνο γι’ αυτό τον ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου πραγματικά.

Όσον αφορά την ιστορία τώρα, δε φανταζόμουν ποτέ ότι μια σχετικά απλή ιδέα όπως είναι μια παρέα μαθητών σε ένα γυμνάσιο και τα διάφορα ζόρια της ηλικίας που περνούν, μπορεί με το σωστό χειρισμό να γίνει τόσο ενδιαφέρουσα που να νιώθεις ότι σε τραβά μέσα της και να γίνεσαι κι εσύ κομμάτι της ζωής των ηρώων της. Ανέφερα πιο πάνω ότι ήμουν αρκετά διστακτική αρχικά καθώς δεν ήμουν σίγουρη αν άξιζε τελικά να αγοράσω ή όχι το βιβλίο. Και πράγματι, ίσως με τη πρώτη ματιά δεν υπάρχει κάτι που να κάνει το ‘’κλικ’’ και να σε προϊδεάζει για την πορεία του βιβλίου. Το βέβαιο είναι όμως ότι έτσι και το ξεκινήσεις θα το λατρέψεις την ίδια εκείνη στιγμή. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι και τη τελευταία σελίδα-υπήρχαν στιγμές που πραγματικά δε μπορούσα να πιστέψω ότι θα συνέβαιναν όλα αυτά σε εκείνα τα παιδιά, ότι από εκεί που ήταν ο ένας για τον άλλο ξαφνικά έγιναν ο ένας για τον εαυτό του και μόνο και όποιος νιώθει πληγωμένος θεωρεί ότι μόνο αν πληγώσει και τον άλλο θα καταφέρει να εξιλεωθεί. Δε μπορώ να πω περισσότερα για την υπόθεση γιατί ακροβατεί σε τεντωμένο σκοινί και λίγο αν τραβηχτεί θα σπάσει, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι ότι είναι μια κάθε άλλο παρά κλισεδιάρικη πλοκή που σε κάνει να αισθάνεσαι ό,τι και αυτά τα παιδιά, χαρά, θυμό, λύπη, οργή, νιώθεις ότι τα ξέρεις, ότι πηγαίνετε στο ίδιο σχολείο, ότι συχνάζετε στα ίδια μαγαζιά, ότι είσαστε γείτονες και σίγουρα θα τα δεις μια μέρα στο δρόμο. Και το σπουδαιότερο ,ότι όλα αυτά τα ζεις με μουσική υπόκρουση το ‘’The boys are back in town’’ και όχι μόνο φυσικά. Ο νοών νοείτο.

Για όλη την έκρηξη συναισθημάτων λοιπόν που έζησαν αλλά και γι’ αυτή που εγώ έζησα διαβάζοντας την ιστορία τους, λέω μόνο ότι είναι απλά συγκλονιστικό βιβλίο. Αυτό αρκεί!


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΚΥΚΝΟΣ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική