ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ - Εκδόσεις ΠΟΛΙΣ - Κατηγορία ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ

Συγγραφέας: ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ
Εκδόσεις: ΠΟΛΙΣ
Σελίδες: 300
Τιμή: 13.50
Κατηγορία: ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2019
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΣΤΕΡΙΟΥ (Εκδόσεις ΠΟΛΙΣΣε κριτικές για βιβλία που περιέχουν όλα τα συστατικά ενός πολύ καλού μυθιστορήματος, συχνά όποιος/α μπαίνει στη διαδικασία αξιολόγησης, παγιδεύεται σε κοινότυπες διατυπώσεις για την μεστή γραφή, τους καλά δομημένους χαρακτήρες, τη διατήρηση του ενδιαφέροντος του αναγνώστη ζωντανή ως το τέλος, τον συνεπή εσωτερικό ρυθμό της αφήγησης, το βάθος των θεμάτων που πραγματεύεται ο συγγραφέας.

Στην περίπτωση της "Θεραπείας των αναμνήσεων" του Χρήστου Αστερίου, ενώ υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία, αδυνατείς να μείνεις μόνο σε αυτές τις παρατηρήσεις. Και αυτό γιατί η αμεσότητα και η ευθύτητα της αφήγησης σε ξεγελά κι εκεί που νομίζεις ότι ξετυλίγεται μια απλή προσωπική ιστορία με έντονες τις υπαρξιακές αναζητήσεις ενός ήρωα, διαπιστώνεις ότι το άλλοτε αργό, άλλοτε γοργό, πάντα στρωτό κι ανεπιτήδευτο ωστόσο, ύφος ξεδιπλώνει πολύ περισσότερα πράγματα από την ίδια την ιστορία.

Έτσι, με επίκεντρο τον Μιχάλη Μπουζιάνη, το δύσκολο διαζύγιό του και το συγγραφικό του αδιέξοδο, ο αναγνώστης εισέρχεται σε πολλούς παράλληλους, εσωτερικούς και εξωτερικούς κόσμους. Τη μια στιγμή καταβυθίζεται στα εσώψυχα ενός καλλιτέχνη που έχει στερέψει σε έκφραση και την άλλη παρασύρεται στη δημιουργική ορμή ενός συγγραφέα που βρίσκει έμπνευση στα παιδικά του βιώματα και στην αναζήτηση, υπό το φως αποκαλύψεων για το παρελθόν του πατέρα του, για το αν αυτά που έζησε ήταν αληθινά. Και αφήνει να περάσουν από τα μάτια του σκηνές από τη ζωή των μεταναστών στην Αμερική του ཮, με παράλληλους προβολείς στην Ελλάδα της ίδιας εποχής, μπλέκοντας το σήμερα με το χθες, τον παλιό και το νέο κόσμο.

Σαν σενάριο για ταινία του Χόλυγουντ (μας το θυμίζει και η τελευταία σελίδα που παρακολουθεί τους ήρωες λίγα χρόνια αργότερα), τα δυνατά σημεία ανακυκλώνονται εν είδει ενός ιδιότυπου flashback: Σχέση πατέρα-γιου, κρίση μέσης ηλικίας, writer's block, αναζήτηση ταυτότητας, κρυμμένα μυστικά, αποκαλύψεις, υπαρξιακές αναζητήσεις και ταξίδια στο χώρο και το χρόνο. Μακριά από περίτεχνα σχήματα και περιττές λογοτεχνικές υπερβολές, η θεραπεία των αναμνήσεων κυλά απλά και σταράτα, με τους δικούς της ρυθμούς.

Ο ήρωας, αν και θυμίζει αυτοβιογραφικά δημιουργήματα της αμερικανικής λογοτεχνίας και κινηματογραφίας του ླྀ, εν τούτοις δεν έχει τη δική τους αυταρέσκεια και ως εκ τούτου γίνεται πιο συμπαθής ως ειλικρινώς αυτοσαρκαζόμενος. Στο πρόσωπό του συναντιούνται δυο κόσμοι, όχι μόνο εξ αιτίας της καταγωγής του (από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ιρλανδή) αλλά και εξ αιτίας της αντίφασης ανάμεσα στη φύση και την ανατροφή του, πράγμα το οποίο εξηγείται από τί άλλο, τη φύση και τις επιλογές του ανθρώπου που έβρισκε πάντα απέναντί του: του πατέρα του.

Μια μικρή, πολύ γοητευτική ωστόσο, λεπτομέρεια (που είχαμε ξαναδεί και στον Ιάσωνα Ρέμβη) είναι οι μικροί ρόλοι καλλιτεχνών που παίζουν αποφασιστικό ρόλο στην αποκάλυψη του μυστηρίου. Είναι άνθρωποι που χαρακτηρίζουν την εποχή τους και χαρακτηρίζονται από αυτή. Συνήθως είναι πολύ άσημοι –αλλά όχι ασήμαντοι – για να έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στα καλλιτεχνικά ρεύματα που επικρατούσαν, αλλά που η γνωριμία μαζί τους δεν μπορεί παρά να παραπέμπει σε αυτά. Στα βιβλία του Χρήστου Αστερίου είναι συνήθως ηλικιωμένοι, αποσυρμένοι από τη δράση, αλλά όχι και από τη ζωή. Είναι οι κάποτε λαμπεροί, πλέον αχνοί, αλλά σίγουρα καθοριστικοί συνοδοιπόροι στο ταξίδι του βασικού ήρωα.

Η θεραπεία των αναμνήσεων δεν είναι όμως μόνο ένα βιβλίο για ταξίδια σε αναμνήσεις και για αναζήτησή προσωπικής ταυτότητας. Είναι ένα βιβλίο για την ανάγκη κατανόησης της πολυπλοκότητας της ανθρώπινης φύσης, της ανάδειξης και του εναγκαλισμού ακόμα και των σκοτεινών πτυχών αυτής, και, εν τέλει, της αναπάντεχα και ανακουφιστικά όμορφης αντιμετώπισης όλων όσων φοβόμαστε. Αυτό που δεν κατάφερε ο πατέρας του ήρωα, το κατάφερε ο ίδιος ο ήρωας –κατά ειρωνικό τρόπο–ακριβώς με αφορμή το θάνατο του πατέρα του. Νοηματοδότησε τη ζωή και τις επιλογές του παρόντος, γκρεμίζοντας φόβους και απώλειες του παρελθόντος. "Ο θάνατός σου έφερε στην επιφάνεια όσα έκρυβα κάτω από το χαλί, πιστεύοντας πως δεν με αφορούν ή πως τα είχα ξεπεράσει. Πολύ περισσότερο ανέτρεψε όσα πίστευα για τη φαινομενικά, και μόνο, συμπαγή ζωή μου. Δεν ήταν απλώς υο αποκορύφωμα μιας σειράς απωλειών, για να το πω διαφορετικά, αλλά η αφορμή να αναθεωρήσω ένα σωρό ζητήματα, μαζί και τη στέρεη άποψή μου για σένα".

Πιο απλά, πιο καθαρά, δεν γίνονταν να γραφεί.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΜΝΗΣΕΩΝ από τον/την χρήστη: ΑΝΤΥ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική