ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ - ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ - Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ - Κατηγορία ΚΟΜΙΚΣ

ΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ
ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Συγγραφέας: ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
Εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
Σελίδες: 96
Τιμή: 9.00
Κατηγορία: ΚΟΜΙΚΣ
Έτος έκδοσης: 2007
ΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ - ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ - ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ - ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ - ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ - ΤΑΣΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ (Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


‘’Χαμένο φάσμα’’: Το πόσο αγαπώ τα graphic novels είναι και με το παραπάνω γνωστό. Θεωρώ εξαιρετικά ταλαντούχο όποιον καλλιτέχνη καταπιάνεται με το να οπτικοποιήσει στο χαρτί μια οποιαδήποτε ιστορία. Θέλει έμπνευση, θέλει προσοχή αλλά και μεγάλη αγάπη σε αυτή τη δουλειά για να δημιουργηθεί ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Έχω διαβάσει τα τελευταία χρόνια πολλά graphic novels,άλλα μου άρεσαν περισσότερο, άλλα λίγο λιγότερο και κάποια τα βρήκα εξαιρετικά απ’όλες τις απόψεις. Δε γνώριζα το ‘’Χαμένο φάσμα’’ πριν το ανακαλύψω τυχαία και παρά το συνηθισμένο της πλοκής-καθηγητής ερωτεύεται φοιτήτρια-το αγόρασα γιατί ήμουν σίγουρη ότι δε θα με απογοήτευε. Κι όπως έγινε.

Η ιστορία λοιπόν αφορά τον 50άρη καθηγητή Αντώνη που ερωτεύεται την 19χρονη Μαρίνα, φοιτήτρια στη σχολή που διδάσκει και όλα γύρω του καταρρέουν. Η ήσυχη, στρωμένη του ζωή με την οικογένεια και τη δουλειά του δε του προκαλεί πλέον κανένα συναίσθημα και αδιαφορεί για όσα θεωρούσε ως τότε σημαντικά. Όταν ανακαλύπτει ότι τα αισθήματα είναι αμοιβαία, παίρνει την απόφαση να ζήσει με αυτή τη κοπέλα όσα δεν έχει ζήσει ποτέ, χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες. Οι οποίες δε θα αργήσουν να έρθουν.

Ο Τάσος Αποστολίδης μαζί με την πρόωρα χαμένη αλλά εξαιρετικά ταλαντούχα Μαρία-Ηλέτρα Ζογλοπίτου δίνουν οστά και σάρκα σε ένα τόσο τετριμμένο ίσως love story,που πολλοί επιχείρησαν κατά καιρούς να επαινέσουν μέσα από την τέχνη, λίγοι όμως τα κατάφεραν, και καταφέρνουν με απλά και λιτά, ασπρόμαυρα σχέδια αλλά και έναν εξαιρετικά απλό, ταυτόχρονα όμως παθιασμένο λόγο, να αποδώσουν με λόγια και εικόνες στο χαρτί μια ιστορία που σίγουρα δε θα ξεχαστεί. Οι 2 ήρωες ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι τίποτα στη ζωή δε πρέπει να θεωρείτε δεδομένο, τίποτα δε παραμένει ως έχει για πάντα και πως όλα μπορούν να αλλάξουν ριζικά μέσα σε μια στιγμή. Τόσο χρειάζεται για να ερωτευτούν, τόσο χρειάζεται για να αποφασίσουν να ζήσουν μαζί όσα έχουν στερηθεί, αδιαφορώντας για όλα τα υπόλοιπα, γνωρίζοντας όμως ενδόμυχα και οι 2 ότι αργά ή γρήγορα θα ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο.

Πραγματικά δε μπορώ να πω κάτι αρνητικό γι’αυτό το έργο, το συναίσθημα ξεχειλίζει από κάθε του σελίδα, η πραγματική ζωή του ήρωα, οι μνήμες και οι φαντασιώσεις του παντρεύονται με την ποίηση του Μανώλη Αναγνωστάκη και τη μουσική του Θεοδωράκη και του Σαββόπουλου και το αποτέλεσμα είναι μια ‘’ερωτική’’ ιστορία που διαβάζεται με μια ανάσα. Παρά ίσως τα λάθη που κάνουν οι χαρακτήρες, σύμφωνα με τη λογική πάντα,δε γίνεται και να μη τους αγαπήσεις αλλά και να μη συμπάσχεις μαζί τους με όλα όσα βιώνουν. Και στο τέλος δε μπορείς παρά να πεις πως τουλάχιστον…έζησαν!!!

Κάτι παραπάνω δεν έχω να πω, το ‘’Χαμένο φάσμα’’ είναι τόσο επίκαιρο όσο ήταν 23 χρόνια πριν όταν πρωτοεκδόθηκε αλλά και θα είναι για πολλά χρόνια ακόμη, όσο διαβάζεται. Γιατί παντού και πάντα θα υπάρχει μια Μαρίνα κι ένας Αντώνης που θα περιμένουν να γνωριστούν.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΧΑΜΕΝΟ ΦΑΣΜΑ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική