ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου BLANKETS - ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON) - Εκδόσεις ΚΨΜ - Κατηγορία ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

BLANKETS

Συγγραφέας: ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON)
Εκδόσεις: ΚΨΜ
Σελίδες: 600
Τιμή: 17.42
Κατηγορία: ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ
Έτος έκδοσης: 2007
BLANKETS - ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON) (Εκδόσεις ΚΨΜBLANKETS - ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON) (Εκδόσεις ΚΨΜBLANKETS - ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON) (Εκδόσεις ΚΨΜBLANKETS - ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON) (Εκδόσεις ΚΨΜBLANKETS - ΚΡΕΓΚ ΤΟΜΣΟΝ (CRAIG THOMPSON) (Εκδόσεις ΚΨΜ‘’Blankets’’:Το αυτοβιογραφικό graphic novel του εξαιρετικά ταλαντούχου Craig Thompson παίρνει σάρκα και οστά σε ένα πολυσέλιδο αλλά άκρως χορταστικό και τρομερά αξιόλογο έργο που έρχεται να μας γνωρίσει όχι μόνο τον συγγραφέα καλύτερα αλλά μέσα από τα δικά του βιώματα να δούμε όλοι και μια δικιά μας κρυμμένη πλευρά, ίσως όχι τόσο παράξενη όσο περιμέναμε. Σίγουρα όμως, νομίζω ότι είναι ένα μάθημα ζωής για όλους μας και κυρίως για όσους νιώθουν ότι η ζωή δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για αυτούς.

Μέσα από αυτή την αυτοβιογραφική λοιπόν ιστορία του, ο συγγραφέας μας παρουσιάζει την παιδική του καθημερινότητα, την εφηβεία του, το ταξίδι της ενηλικίωσης του με ό,τι αυτό συνεπάγεται και τα πρόσωπα που τον σημαδεύουν μέχρι να σταθεί μόνος του στα πόδια του. Όλα αυτά πλαισιωμένα με ένα εξαιρετικό σχέδιο που εξυμνεί τον Θεό, τη φιλία και τελικά την ίδια τη ζωή.

Πολλά πράγματα γι’αυτή την ιστορία δεν έχω να πω. Πριν μερικά χρόνια, όταν την πρωτοδιάβασα ,είχα εκστασιαστεί, σήμερα που την ξαναδιάβασα, κάτω από άλλες συνθήκες και με διαφορετικό πλέον background,εξακολουθεί να με γοητεύει και να με συγκινεί με την αλήθεια του και με τη λυρικότητά του. Κι όλα αυτά μέσα σε ένα πλαίσιο διάσπαρτο από μια λατρεία για τον Θεό, χωρίς όμως να εκβιάζει την πίστη και την αφοσίωση απλώς και μόνο επειδή θεωρείται σωστό. Νομίζω αυτό είναι το πιο ιδιαίτερο στοιχείο όλου του έργου, καθώς κάλλιστα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι εκβιάζει το συναίσθημα της χριστιανικής πίστης ή ότι, πιθανών προσπαθεί να παρουσιάσει πως μόνο μέσα από το Χριστιανισμό όλα μπορούν να βαίνουν καλώς και πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο αν πραγματικά πιστεύεις στο Θεό. Όχι, απλώς παρουσιάζει πώς μέσα από τη δική του πίστη, η ζωή του πήρε την τροπή που πήρε και τον οδήγησε στο να πάρει τις όποιες αποφάσεις τελικά πήρε. Κανείς φυσικά δε μπορεί να ξέρει αν τα πράγματα θα είχαν εξελιχθεί αλλιώς σε μια άλλη περίπτωση.

Η ζωή του Thomson κάθε άλλο παρά ανιαρή ήταν. Ανήσυχο πνεύμα από μικρός, ερχόταν σε σύγκρουση με τους γονείς του λόγω διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων, και προσπαθούσε να ξεχωρίσει χωρίς ωστόσο να κάνει κάτι εξαιρετικά ακραίο, ο ίδιος ωστόσο θεωρούσε πως είναι επαναστάτης. Τόλμησε να ερωτευτεί, να διεκδικήσει πράγματα που δικαιούταν, να εναντιωθεί σε όσα δε του ταίριαζαν και να ζήσει στον κόσμο που ονειρευόταν, χωρίς στενόμυαλες απόψεις και κοινωνικούς φραγμούς. Το να καταλήξει ασφαλώς να γίνει σκιτσογράφος και να ζωντανεύει στο χαρτί τις ιστορίες του όχι μόνο με τις λέξεις αλλά και με εξαιρετικές εικόνες, νομίζω ήταν κάτι που δεν είχε φανταστεί. Το αποτέλεσμα βέβαια νομίζω ότι τον δικαίωσε τελικά και με το παραπάνω.

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, το Blankets είναι ένα από τα καλύτερα graphic novels που έχω διαβάσει γιατί η αλήθεια του και η ειλικρίνεια του κερδίζουν από τη πρώτη στιγμή. Ας γνωρίσουμε τον συγγραφέα καλύτερα, αφού ο ίδιος μας δίνει αυτή τη δυνατότητα.


Βιβλιοκριτική για το βιβλίο BLANKETS από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική