ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ

Κριτικες Βιβλιων και Προτασεις για Διαβασμα

Βιβλιοκριτική - Προηγούμενο Βιβλιοκριτική - Επόμενο

Βιβλιοκριτική - Κριτική βιβλίου ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ - Εκδόσεις BELL - Κατηγορία ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ

Συγγραφέας: ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ
Εκδόσεις: BELL
Σελίδες: 456
Τιμή: 14.00
Κατηγορία: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
Έτος έκδοσης: 2020
ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ (Εκδόσεις BELLΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ (Εκδόσεις BELLΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ (Εκδόσεις BELLΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ (Εκδόσεις BELLΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ - ΕΙΡΗΝΗ ΒΑΡΔΑΚΗ (Εκδόσεις BELL


‘’Τσιχλόφουσκα’’:Κι έρχεται εκείνη η στιγμή που νομίζεις ότι τα έχεις διαβάσει και δει όλα, ότι έχεις διαβάσει βιβλία με πολύ ακραίες περιγραφές και έχεις δει ταινίες υπερβολικά σκληρές όπου η βία κυριαρχεί από το πρώτο λεπτό. Έχεις διαβάσει μάλιστα και το προηγούμενο βιβλίο της συγγραφέως που ήταν πράγματι εξαιρετικό και αναρωτιόσουν πόσο καλύτερο θα μπορούσε να είναι το καινούριο της έργο ή τι παραπάνω θα μπορούσε να πει που δεν έχουν πει τόσα και τόσα βιβλία. Κι έρχεται η απάντηση μέσα από το βιβλίο και αφού έχεις φάει ένα δυνατό χαστούκι, καλείσαι να αναρωτηθείς τί θα μπορούσες να κάνεις σε μια ανάλογη περίπτωση αλλά και πόσο μπορείς σήμερα να προφυλαχτείς από τους κρυφούς κινδύνους της καθημερινότητας.

Την Ειρήνη Βαρδάκη τη γνώρισα μέσα από το ‘’Ανάρμοστον εστί’’ και με κέρδισε αμέσως με την εξαιρετική ιστορία της, τη σκιαγράφηση των χαρακτήρων της και την πολύ καλή εξέλιξη της πλοκής που κινήθηκε σε μη αναμενόμενα επίπεδα, αφήνοντας χώρο για την φαντασία να καλπάσει ελεύθερη. Ήμουν σίγουρη ότι αυτή η κοπέλα θα έδινε στο μέλλον πολύ αξιόλογα δείγματα λογοτεχνίας, αν φυσικά δεν έπεφτε στη παγίδα της εμπορευματοποίησης. Και όταν η ‘’Τσιχλόφουσκα’’ κυκλοφόρησε ήμουν βέβαιη ότι θα ήταν ένα πολύ καλό βιβλίο, δε μπορούσα όμως να διανοηθώ ότι θα ήταν ένα σκληρά συγκλονιστικό βιβλίο.

3 γυναίκες, η Χριστίνα, η Έμμα και η Φανή,3 γυναίκες στην Αθήνα του σήμερα, με τα social media να έχουν κατακλείσει τη ζωή μας, γίνονται θύματα ή θύτες μιας πραγματικότητας που μοιάζει βγαλμένη από ταινία φαντασίας. Πώς μπορείς να μείνεις αλώβητος όταν αισθάνεσαι ότι από παντού πολιορκείσαι; Μπορείς να ξεφύγεις όταν είσαι από παντού εγκλωβισμένος; Το αν καταφέρνουν τελικά να αφήσουν τα πάντα πίσω τους νομίζω ότι μόνο αν διαβαστεί το βιβλίο θα λάβει ο αναγνώστης το αποτέλεσμα.

Πραγματικά, ενώ έχει περάσει λίγος καιρός από τότε που τη διάβασα, η ‘’Τσιχλόφουσκα’’ έχει μείνει τόσο έντονα χαραγμένη στο μυαλό μου που δύσκολα θα τη ξεχάσω, αν φυσικά τη ξεχάσω ποτέ. Νομίζω ότι η συγγραφέας κατάφερε, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, να αποτυπώσει τη διπρόσωπη πλευρά της διαδικτυακής πραγματικότητας όπου όλα φαίνονται τέλεια και ιδανικά, κανείς όμως δε μπορεί να γνωρίζει τι συμβαίνει πίσω από τις τέλειες φωτογραφίες, πίσω από τα χιλιάδες Likes και τους ακολούθους, ούτε βέβαια μπορεί να ξέρει αν είναι αληθινά ή όχι. Τη σκληρή πλευρά του Internet όπου όλα φαίνονται ιδανικά, όλα μοιάζουν σωστά και ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, προσπάθησε να αποκαθηλώσει η συγγραφέας με ένα τρόπο, τουλάχιστον, συγκλονιστικό.

Λεπτομέρειες για την ιστορία δε νομίζω ότι χρειάζεται να πω, η πλοκή και η εξέλιξη είναι τέτοια που δε γίνεται να αφήσεις το βιβλίο χωρίς να μάθεις τη συνέχεια ,παρά τη σκληρή και ωμή απεικόνιση των γεγονότων και όλο αυτό δημιουργεί μια αίσθηση πως όλα αυτά τα έχεις ξανακούσει ή ξαναδεί αλλά δε φανταζόσουν ότι θα μπορούσαν να συμβαίνουν και τόσο κοντά σου. Και οι 3 ηρωίδες βιώνουν τραγικές καταστάσεις και δε ξέρουν αν έχουν τη δύναμη να ξεφύγουν. Γιατί η αλήθεια δεν είναι πάντα εύκολη ούτε λυτρωτική.

Δεν έχω να πω κάτι παραπάνω, η ‘’Τσιχλόφουσκα’’ είναι ένα βιβλίο που, αν ξεπεράσεις το πρώτο σοκ, σε εγκλωβίζει στις σελίδες του και αισθάνεσαι πως δε μπορείς να ξεφύγεις αλλά θες να παραμείνεις να μάθεις τη συνέχεια της ιστορίας, όσο δύσκολη κι αν είναι η ανάγνωση. Κι αυτό γιατί όλοι έχουμε την ανάγκη να πιστεύουμε πως όλα θα πάνε καλύτερα, όλα θα αλλάξουν και ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Σαφώς όμως δεν ισχύει πάντα αυτό.

Εν κατακλείδι, η Ειρήνη Βαρδάκη ήρθε για να μείνει στη λογοτεχνία και θέλω να ελπίζω πώς ό,τι κι αν κυκλοφορήσει από εδώ και πέρα θα είναι ανώτερο ή αντάξιο της Τσιχλόφουσκας. Γιατί σίγουρα υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη στην κοινωνία που χρειάζεται να αποτυπωθούν στο χαρτί για να τα αντιμετωπίσουμε επιτέλους κατάματα. Ας της δώσουμε την ευκαιρία να μας τα περιγράψει.Βιβλιοκριτική για το βιβλίο ΤΣΙΧΛΟΦΟΥΣΚΑ από τον/την χρήστη: ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ


Σχόλια επισκεπτών για αυτήν την κριτική βιβλίου:

Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτήν την κριτική.

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτήν την κριτικήΒιβλίο - Το ¶γνωστο Αρχαίο Παρελθόν
Δείτε επίσης:
Greece Vacation Search
Καλοκαιρινες Διακοπες
Φυσικοθεραπεια
Σύνδεση με την Βιβλιοκριτική